Έχοντας περάσει έναν σχεδόν έναν χρόνο χωρίς να αγγίξει το έδαφος, η Γουίζντομ το ακούραστο άλμπατρος επέστρεψε και φέτος στην αποικία της στη μέση του Ειρηνικού. Στα 64 χρόνια της, είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό που γνωρίζουν οι ορνιθολόγοι. Δείχνει όμως αποφασισμένη να γεννήσει ακόμα ένα αβγό.

Στις 19 Νοεμβρίου η Γουίζντομ έφτασε στην Ατόλη Μίντγουεϊ βορειοδυτικά της Χαβάης, τη μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος του κόσμου, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής.

Η Γουίζντομ φόρεσε το πρώτο της βραχιολάκι αναγνώρισης το 1956, όταν οι ερευνητές εκτιμούσαν την ηλικία της στα πέντε χρόνια. Έκτοτε έχει αλλάξει βραχιόλι πέντε φορές και επιστρέφει κάθε χρόνο στο Μίντγουεϊ για να ζευγαρώσει.

To 2011 επέζησε του ασιατικού τσουνάμι, το οποίο έφτασε μέχρι το καταφύγιο Μίντγουεϊ και σκότωσε 2.000 ενήλικα άλμπατρος και περίπου 110.000 νεοσσούς.

Μια ζωή στον αέρα

Τα άλμπατρος γεννούν συνήθως ένα αβγό το χρόνο και οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι η Γουίζντομ έχει αποκτήσει τουλάχιστον 36 απογόνους τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τα άλμπατρος του Λέισαν (Phoebastria immutabilis) παίρνουν το όνομά τους από το νησί Λέισαν βορειοδυτικά της Χονολουλού, ωστόσο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού φωλιάζει στο Μίντγουεϊ.

Θρυλικοί ανεμοπόροι, τα άλμπατρος περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα και η Γουίζντομ εκτιμάται ότι διανύει κάθε χρόνο μια απόσταση 80.000 χιλιομέτρων.

Στα 64 χρόνια της, το κοντέρ εκτιμάται ότι έχει γράψει πάνω από 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Τα περισσότερα άλμπατρος του Λέισαν ζουν από 12 έως 40 χρόνια και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι τα 50.

Είναι μονογαμικά πτηνά, όμως οι ορνιθολόγοι της αμερικανικής υπηρεσίας πιστεύουν ότι η Γουίζντομ έμεινε τουλάχιστον μία φορά χήρα και βρήκε τουλάχιστον ένα ακόμα ταίρι.

Η υπέργηρη Γουίζντομ είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό, όχι όμως και το πιο ηλικιωμένο γενικά, αφού οι παπαγάλοι και τα όρνεα ξεπερνούν συχνά τα 100.


Newsroom ΔΟΛ