Τσακαλώτος: 50% οι πιθανότητες να βγούμε στις αγορές το 2016

Η διαπραγμάτευση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, είπε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος δε, στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι «αξίζει να εξεταστεί» εάν αυτή περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές ένα «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια», είπε.

O υπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε δε, ότι «εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους».

Επίσης, εκτίμησε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων το επόμενο έτος.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016… Νομίζω ότι είναι 50-50».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk