Ντράγκι: Επεκτείνεται έως τον Μάρτιο 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων, με την μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την τόνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) να βρίσκονται στο τραπέζι.

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κίνηση για την οποία προϊδέαζε τους προηγούμενους μήνες και η αγορά ανέμενε. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και για περισσότερο καιρό εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Στις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα περιλαμβάνονται και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε ακόμη. Πάντως ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε δε την ετοιμότητα της ΕΚΤ για χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%.

Όπως είπε, η ΕΚΤ δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης της σταθερότητας των τιμών και είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο.

Σημείωσε δε ότι οι σημερινές αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνες, αλλά συγκέντρωσαν τη μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου.

Υπερασπιζόμενος πλήρως τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τα ληφθέντα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι πολιτικές μας ήταν αποτελεσματικές στο μέτωπο του πληθωρισμού και ακριβώς για αυτό επεκτείνουμε το πρόγραμμα. Κάνουμε περισσότερα διότι αυτό είχε αποτέλεσμα, όχι γιατί έχει αποτύχει, τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο. Για το 2017 αναμένει πληθωρισμό 1,6%.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για 1,4% τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισήμανε ο Ντράγκι, αναμένεται ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί αν και σημείωσε ότι συνεχίζει να πλήττεται από τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

Μείωσε κι άλλο η ΕΚΤ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων

Μείωσε κι άλλο η ΕΚΤ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Πιο συγκεκριμένα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε την μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως.

Σταθερό στο 0,05% διατήρησαν το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3%.

Καθοριστικής σημασίας η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων, με την μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την τόνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) να βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι δεδομένη μια κίνηση από πλευράς ΕΚΤ και το ερώτημα εστιάζεται στο ποια εργαλεία θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου πως θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση.

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς παρέμεινε στο 0,1% τον Νοέμβριο, ενώ αναμενόταν μια μικρή αύξηση στο 0,2%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν επιτρέπουν πλέον να εκφράζονται ανοιχτά αντιρρήσεις (γερμανικές κυρίως) για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να κάνει την επόμενη κίνησή του σε ό,τι αφορά το QE.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο από το Σεπτέμβριο του 2014 βρίσκεται στο -0,2%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk