Ημεδαποί και αλλοδαποί

ΧΡΟΝΟ με χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών στις ελληνικές ομάδες της «μεγάλης κατηγορίας».

Ημεδαποί και αλλοδαποί | tovima.gr
ΧΡΟΝΟ με χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών στις ελληνικές ομάδες της «μεγάλης κατηγορίας». Η εικόνα της αγωνιστικής επέκτασης είναι παγκόσμιο φαινόμενο και φυσικά αυτό το γεγονός έχει διάφορες επιπτώσεις. Το βασικό είναι ότι περιορίζεται ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης των νέων ποδοσφαιριστών και είναι αυταπόδεικτο ότι σε συνδυασμό με τη μετακίνηση αξιόλογων ελλήνων ποδοσφαιριστών σε ομάδες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών επιδρά στη διάπλαση μιας εθνικής ομάδας επαρκούς απόδοσης. Η κατολίσθηση αυτής της εποχής δεν οφείλεται μόνο σε αυτόν τον παράγοντα αλλά ασφαλώς είναι ένα από τα βασικά αίτια.
nnn
ΕΙΚΟΝΑ, έστω και σε αδρή μορφή, προσφέρεται αν γίνει χρήση του αριθμητικού υλικού στο σχήμα Ελληνες – ξένοι στις 16 ομάδες, κάποια «αγωνιστική» (24-25 Οκτωβρίου). Φυσικά μερικοί αριθμοί σε κάθε ομάδα αλλάζουν αλλά η όλη εικόνα παραμένει η ίδια. Αγωνίστηκαν 219 ποδοσφαιριστές – με διαφορετική χρονική διάρκεια ο καθένας τους. Από αυτούς περίπου οι 100 ήσαν Ελληνες και 120 ξένοι. Φαινομενικά η διαφορά δεν εντυπωσιάζει. Αλλά η προσέγγιση σε ποσοστά είναι σαφής: 45% Ελληνες και 55% ξένοι. Αν προχωρήσουμε πιο βαθιά υπάρχει ένας άλλος πολύ περισσότερο ουσιώδης και επιβαρυντικός για την ελληνική πλευρά παράγοντας. Δηλαδή ο συνολικός χρόνος συμμετοχής ξεπερνά για τους ξένους το 65%-70%.
nnn
ΤΡΕΙΣ είναι οι κατηγορίες όπου τοποθετούνται οι ομάδες. Η πρώτη αφορά σε αριθμητική υπεροχή των ελλήνων ποδοσφαιριστών. Είναι μόνον τέσσερις (Πανιώνιος 10-3, Λεβαδειακός 9-5, Γιάννενα 9-5 και Ηρακλής 9-5). Δύο περισσότερες οι ομάδες με αριθμητική υπεροχή των ξένων (Ολυμπιακός 12-2, ΑΕΚ 10-4, Ατρόμητος 11-3, Πλατανιάς 10-4, Βέροια 9-5, Παναιτωλικός 9-5). Στην τρίτη κατηγορία, με αριθμητική ισορροπία, δηλαδή διαφορά ενός ή δύο παικτών, οι υπόλοιπες έξι ομάδες (ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Αστέρας, Ξάνθη, Καλλονή, Πανθρακικός).
nnn
ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ εναπόκειται να εκτιμήσει την εικόνα. Το να ευχηθούμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο οι συσχετίσεις να έχουν αλλάξει είναι μάλλον μάταιο. Αυτό που είναι βέβαιο αφορά στο ότι σε μεγάλο ποσοστό οι ξένοι ποδοσφαιριστές δεν υπερέχουν των Ελλήνων που δεν συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία. Τελικά άλλο «το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα» και άλλο «το ελληνικό ποδόσφαιρο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk