Βασίλης Κορκίδης: «Εξακολουθεί να πλήττεται η μεσαία τάξη της χώρας»

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβλέψουν τι πρόκειται να συμβεί το 2016, αλλά φαίνεται πως ειναι βέβαιοι ότι θα έχουν για μια ακόμη χρονιά μείωση πωλήσεων και κερδών.

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβλέψουν τι πρόκειται να συμβεί το 2016, αλλά φαίνεται πως ειναι βέβαιοι ότι θα έχουν για μια ακόμη χρονιά μείωση πωλήσεων και κερδών.

Τούτο προκύπτει μεταξύ των άλλων από την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου 2015, που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημερι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκιδης τόνισε πως «η μεσαία τάξη της χώρας εξακολουθεί να πλήττεται ανεπανόρθωτα» και πρόσθεσε μεταξύ των άλλων για την λήψη μέτρων στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, δεδομένου ότι η ημερήσια αιμορραγία τζίρου ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ενώ αναφερόμενος στον ΟΑΕΕ είπε ότι μεταξύ των οφειλετών οι 316.000 είναι ενεργοί και οφείλουν 8 δισ. ευρώ και οι 228.000 είναι μη ενεργοί και οφείλουν συνολικά 2,3 δις. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση οι 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη για το 2016, περισσότεροι απο 4 στους 10 ΟΕ, ΕΕ και ατομικές, προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών το 2016 ενώ περίπου 1 στους 3 απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν την εξέλιξη. Αναφορικά με την απασχόληση αξίζει να σημειωθεί ότι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες προβλέπουν στασιμότητα για το 2016 η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.

Πέρυσι μια στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις είχαν μείωση πωλήσεων, μια στις δύο μείωση κερδών κάθειρξη στους δέκα στασιμότητα επενδύσεων. Η τάση αυτή ήταν χειρότερη στις μικρές επιχειρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2015 τα λουκέτα μειώθηκαν κατά 16,5% στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και 5,9% στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που παρατηρείται για πρώτη φορά.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις «δουλεύουν» κυρίως με ελληνικής παραγωγής προϊόντα, ενώ οι μεγάλες κυρίως με ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα. Παράλληλα οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετουμενα πιστωτικά ανοίγματα είναι οι κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χαρτιού και ξύλου, ο αγροτικός κλάδος, το εμπόριο, οι κατασκευές και η μεταποίηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk