Τα φθηνά κρασιά –τα «λαϊκά» -, όσα διακινούνται με ασκούς, είναι αυτά που θα πληγούν κυρίως από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 0,20 ευρώ το λίτρο.
Υπολογίζεται ότι η τιμή τους θα αυξηθεί από 50% ως 60%. Αν και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης των αμπελουργών, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης επισημαίνει ότι εκτός από την αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος, που έτσι κι αλλιώς πρόκειται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις, εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι η ίδια η επιβολή του φόρου, αφού κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αυξηθεί αργότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο και η ΚΕΟΣΟΕ σκοπεύει να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να εξαλειφθεί η διάταξη επιβολής ΕΦΚ. Είναι η πρώτη φορά, τονίζει χαρακτηριστικά, που επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης αγροτικό προϊόν.
Και έχει ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι στους κοινοτικούς οργανισμούς κατ’ επανάληψη υπήρξε ασφυκτική πίεση προς τις οινοπαραγωγούς χώρες να επιβληθεί ιδιαίτερος φόρος στο κρασί κατ’ αναλογίαν των αλκοολούχων ποτών, τον οποίο τελικώς επέβαλε η κυβέρνηση για να αποσπάσει έσοδα ύψους… 10 εκατ. ευρώ!
Παρά το γεγονός ότι τελικώς η κυβέρνηση περιόρισε τις αρχικές προθέσεις της και από 0,40 ευρώ το λίτρο επέβαλε φόρο 0,20 ευρώ, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κορδοπάτης, οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συγκροτήσουν φορολογική αποθήκη, ως εκ τούτου θα επωμιστούν επιπλέον κόστος λειτουργίας. Κι όπως επισημαίνεται σχετικά, «η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιείων της χώρας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία και τη διαχείριση φορολογικής αποθήκης».
Οι εξαγωγές


Ο όγκος των εξαγωγών δεν είναι μεγαλύτερος από 30.000 λίτρα, ενώ περί τα 270.000 λίτρα καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά. Πάντως, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μέση τιμή του λαϊκής κατανάλωσης κρασιού που διακινείται με ασκούς είναι 0,40-0,45 ευρώ το λίτρο, η επιβάρυνση των 0,20 ευρώ θα προκαλέσει αυξήσεις περί το 50%, αφού η τιμή του θα διαμορφωθεί από 0,60 ευρώ ως 0,65 ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα πηγές της αγοράς θεωρούν ότι θα επιβαρυνθεί από 150% ως 200% το κρασί που καταλήγει στην οξοποιία καθώς και στην παραγωγή τσίπουρου –σήμερα πωλείται από 0,20 ως και 0,25 ευρώ το λίτρο. Επίσης θα αυξηθεί περίπου κατά 50% η τιμή του κρασιού που πωλείται από μεγάλες οινοποιητικές μονάδες σε μικρότερα οινοποιεία ή αντίστροφα –η σημερινή τιμή του είναι 0,30-0,50 ευρώ το λίτρο. Και φυσικά θα αυξηθεί κατά περίπου 50% η τιμή του κρασιού που πωλείται σε ασκούς των 5, 10 ή 20 κιλών. Οι επιχειρήσεις, είτε συνεταιριστικές είτε ιδιωτικές, δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν την αύξηση και ως εκ τούτου θα μεταφερθεί, αργά ή γρήγορα, στους εργαζομένους και στους 200.000 αμπελουργούς.
Εκτιμάται ότι μοιραία θα πιεστεί τον επόμενο χρόνο και η τιμή του σταφυλιού. Στον αμπελοοινικό κλάδο υπάρχουν 700 οινοποιεία και 20.000 εργαζόμενοι.

ΝΑΟΥΣΑ
Οινογνωσίες και σεμινάρια για το Ξινόμαυρο

Σημαντική προσπάθεια για την προώθηση του ελληνικού κρασιού και ιδιαίτερα του μοναδικού Ξινόμαυρου πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, από τις 11 ως και τις 13 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ. Πρόκειται για χαρακτηριστική πρωτοβουλία των ελλήνων αμπελουργών που πασχίζουν να αναδείξουν και να προωθήσουν τους ελληνικούς αμπελώνες με στόχο την καθιέρωση των ελληνικών κρασιών διεθνώς.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά των ναουσαίων παραγωγών και να παρακολουθήσουν ημερίδες και σεμινάρια από καταξιωμένους εισηγητές του κλάδου για την αμπελουργία, την οινοποίηση, τον οινοτουρισμό, τη γαστρονομία κ.ά.
Την τελευταία ημέρα τα οινοποιεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσφέροντας θεματικές οινογνωσίες στους επισκέπτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ