Καλυμμένη η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή επενδυτών για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών.

Ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές που υπερκαλύπτει το ζητούμενο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ μέσω του βιβλίου προσφορών έχει λάβει η Alpha Bank, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.
Η διοίκησή της κάνει επίσης γνωστό πως θα διατηρήσει ανοικτό το βιβλίο προσφορών εν αναμονή της ολοκληρώσεως των συζητήσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Θεσμών, ικανοποιώντας παράλληλα συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Από τη Δευτέρα το βράδυ το vima.gr μετέδιδε τα εξής:

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή επενδυτών για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η έκδοση μετοχών είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα σημειώνουν πως αρκεί μία ξεκάθαρη ανακοίνωση από την τρόικα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να κλείσει το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει η τράπεζα από την περασμένη εβδομάδα.

Είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει αύριο, δύο ημέρες πριν την προγραμμτισμένη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα επικυρώσει το deal Αθήνας – τρόικας.

Με τον τρόπο αυτό, η Alpha Bank θα αντλήσει 1,55 δισ. ευρώ, ποσό που σε συνδυασμό με το όφελος των 1,1 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της με κοινές μετοχές, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τόσο του βασικού όσο και τους δυσμενούς σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Με την επιτυχή αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος των 2,6 δισ. ευρώ, η Alpha Bank επιτυγχάνει την ενίσχυσή της χωρίς να χρειαστεί να λάβει ούτε ένα ευρώ κρατικής βοήθειας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνει την πορεία επανιδιωτικοποίησής της, περιορίζοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο από 66% σήμερα σε περίπου 25%.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 950 εκατ. ευρώ ήδη από την περυσινή αύξηση κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου, εφόσον δε χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, οι μέτοχοί της δεν κινδυνεύουν με απομείωση του ποσοστού τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk