Διαβάσατε την περασμένη εβδομάδα το «Περί διαίτης» του Ιπποκράτη από τη σειρά «Η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων» της προσφοράς του «Βήματος»;

Προσωπικά, παρότι προετοιμασμένη και – επιτρέψτε μου να πω – διαβασμένη, εκπλήσσομαι ακόμη από τη διαύγεια του πνεύματος που οδήγησε σε συμπεράσματα τα οποία υποστηρίζονται πλήρως από τη σύγχρονη επιστήμη. Στην πραγματικότητα εκπλήσσομαι από το πόσο παλιά είναι η γνώση που σήμερα θεωρούμε σύγχρονη.

Πριν από 2.500 χρόνια λοιπόν ο Ιπποκράτης μιλούσε για την ισορροπία ψυχής και σώματος, για την αξία της φυσικής άσκησης, για το πώς η τροφή γίνεται μέσο ανάκτησης και διατήρησης της καλής υγείας. Και μη νομίζετε ότι η μόδα της εποχικότητας των πρώτων υλών είναι σημερινή ή ότι κάποιες τροφές δεν είχαν πάντοτε ένα ιδιαίτερο status.

Με έμφαση στην εποχικότητα και στα προϊόντα του τόπου μας είναι σχεδιασμένο και το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Κάστανα που μοσχοβολούν, όσπρια σε γκουρμέ εκδοχές, ψάρια-έκπληξη, γρήγορες και νόστιμες σούπες (αν και ο Νοέμβρης δεν μας έχει κρυώσει ακόμη όπως όφειλε!), σουφλέ που φουσκώνουν στον φούρνο και γλυκά σιροπιαστά είναι τα «υλικά» για να δημιουργήσετε γεύματα γεμάτα θαλπωρή για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτή μας την επικοινωνία χωρίς να ευχαριστήσω όλους εσάς τους αναγνώστες μας για τη θέρμη με την οποία ανταποκριθήκατε στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα Παιδικά Χωριά SOS. Ζεστάνατε την καρδιά μας και μας θυμίσατε ότι το νοστιμότερο φαγητό είναι αυτό που μοιράζεται!

ΥΓ.: Τα Food Blog Awards είναι σε εξέλιξη για έναν ακόμη μήνα. Ψηφίσατε;

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.