Προσπάθεια για μετάθεση στο επόμενο πακέτο μέτρων

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις, οι οποίες όμως απέχουν πολύ ακόμη από τις θέσεις των δανειστών.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως είναι πιθανή εξέλιξη το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων να μετατεθεί στον δεύτερο κύκλο των προαπαιτουμένων, δεδομένου ότι τότε πρόκειται να συζητηθεί και η τύχη των άλλων δύο κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έλεγαν άλλες κυβερνητικές πηγές, υποχώρησε (ελαφρώς) από τις αρχικές του θέσεις, αλλά φαίνεται πως τελικώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έκριναν αρκετή αυτή την υποχώρηση για να επέλθει συμφωνία. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες απέδειξαν στους συνομιλητές τους ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς δεν αφορούν το 72% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά το 55%, σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των δικαστηρίων της Αθήνας και μεγάλης συστημικής τράπεζας.
Οταν μάλιστα οι ξένοι συνομιλητές τους αντέτειναν πως οι καθυστερήσεις στα δικαστήρια φτάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια – καθυστέρηση η οποία ευνοεί τους κατ’ επάγγελμα «μπαταξήδες» – η ελληνική πλευρά τούς διαβεβαίωσε πως μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από ένα ως δύο χρόνια.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όχι τόσο η αντικειμενική αξία του ακινήτου όσο το ύψος του εισοδήματος. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά πρότεινε αρχικά τις 35.000 ως ετήσιο εισόδημα που επιτρέπει σε έναν δανειολήπτη να προσφύγει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.
Την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε στις 32.000 ευρώ, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από τις περίπου 20.000 ευρώ, που είναι η θέση των δανειστών. Διαφορές ακόμη υπάρχουν, και μάλιστα μεγάλες, στην κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή – ακόμη και μικρή – θέτει τον δανειολήπτη εκτός προστατευτικού πλαισίου.
Στο θέμα του ύψους της αντικειμενικής αξίας η ελληνική πλευρά, όπως είναι γνωστό, είχε την εξής θέση: σε καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας μπορούσε να ενταχθεί άγαμος με 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, έγγαμος με 250.000 ευρώ και για κάθε ένα παιδί 25.000 ευρώ επιπλέον. Με τους εκπροσώπους των δανειστών να προτείνουν αρχικά 70.000 ευρώ και εν συνεχεία 120.000 ευρώ.
Στη διάρκεια των τελευταίων συζητήσεων η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει στις 180.000 για άγαμο, χωρίς να είναι σαφές τι προτείνει για τα επόμενα κλιμάκια. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «έντιμο συμβιβασμό» στην περιοχή των 150.000 – 180.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk