Υπόθεση «Noor 1»: Το «παιχνίδι των μπαλονιών» και η μυστηριώδης δολοφονία

Οι πληροφορίες για τη δολοφονία στο Βέλγιο μίας γυναίκας που σχετιζόταν με τούρκους κρατουμένους στην Αθήνα για την υπόθεση του «Noor 1», η διαδικασία φόρτωσης δύο μεγάλων «πλευρικών μπαλονιών» στο ίδιο πλοίο καταμεσής του Περσικού Κόλπου αλλά και οι νεότερες αναφορές κατηγορουμένου για τους τούρκους «χρηματοδότες» του φορτίου ναρκωτικών αποτελούν τα νέα θέματα αιχμής στην πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Αθήνα που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2014.

Οι πληροφορίες για τη δολοφονία στο Βέλγιο μίας γυναίκας που σχετιζόταν με τούρκους κρατουμένους στην Αθήνα για την υπόθεση του «Noor 1», η διαδικασία φόρτωσης δύο μεγάλων «πλευρικών μπαλονιών» στο ίδιο πλοίο καταμεσής του Περσικού Κόλπου αλλά και οι νεότερες αναφορές κατηγορουμένου για τους τούρκους «χρηματοδότες» του φορτίου ναρκωτικών αποτελούν τα νέα θέματα αιχμής στην πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Αθήνα που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2014. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης συνεχίζεται στον Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά (σ.σ. η δίκη στεγάζεται στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών) όπου από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η κατάθεση του πλέον κρίσιμου μάρτυρα, του υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού κ. Γιώργου Κατσούλη ο οποίος κατηύθυνε την κρίσιμη έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος και γνωρίζει το παρασκήνιο της υπόθεσης…
Η υπόθεση των μπαλονιών
Ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα στην υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης και του σχετικού «καταμερισμού» ευθυνών αναδεικνύεται ο χρόνος, ο τρόπος αλλά και ο λόγος φόρτωσης των δύο «μπαλονιών» στο «Noor 1». Στη φόρτωση αυτών των υλικών στο δεξαμενόπλοιου αναφέρθηκαν στις αρχικές καταθέσεις τους μέλη του πληρώματος. Όπως σημείωσαν, «στις 27 Απριλίου 2014 αποπλεύσαμε από το Ντουμπάι για το λιμάνι Κορφακάν. Μας είπαν να πάμε στο λιμάνι αυτό για να πάρουμε δύο μπαλόνια. Εκεί πήγαμε σε περίπου 20 ώρες».
Ερευνητές και άλλα άτομα που γνωρίζουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης σημειώνουν ότι «τα μπαλόνια αυτά, όγκου σχεδόν δέκα κυβικών μέτρων, που χρησιμοποιούνται για ελλιμενισμό ή για την προστασία μεγάλων πλοίων (όταν τα προσεγγίζουν μικρότερα), δεν φαίνεται να είχαν λόγο ύπαρξης στην περίπτωση του ταξιδιού «Noor 1». Είναι πιθανόν ο λόγος φόρτωσής τους στο πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά να είναι άλλος και όχι η «προστασία» του σκάφους από φθορές. Είναι κρίσιμο ποιος ζήτησε τη φόρτωση αυτών των υλικών στο πλοίο, αφού φαίνεται ότι υπάρχει και σχετικό e-mail και άλλες σχετικές συνεννοήσεις. Μπορεί αυτά τα μπαλόνια και οι συνεννοήσεις που υπήρχαν για τον τρόπο «χρήσης» τους να οδήγησαν στην απόφαση το «Noor 1» να μην κατευθυνθεί στην Αχαΐα, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά, αλλά στην Ελευσίνα όπου και τελικώς εντοπίστηκε. Πρέπει να δούμε πού μπορεί να καταλήξει αυτή συζήτηση και τα υπονοούμενα για το «παιχνίδι των μπαλονιών»».
Οι τούρκοι «χρηματοδότες» και τα επισκεπτήρια
Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία φαίνεται να έχουν κατατεθεί για δύο στενούς συγγενείς τουρκικής καταγωγής που φέρεται να πλήρωσαν την αγορά του φορτίου ηρωίνης. Ένας από αυτούς φέρεται να ζει σε χώρα τη δυτικής Ευρώπης και ο άλλος στην Κωνσταντινούπολη. Για τους δύο αναφερόμενους ως «χρηματοδότες» του φορτίου έχουν κατατεθεί από εμπλεκόμενο στην υπόθεση τα μικρά ονόματα τους όπως και ορισμένα άλλα στοιχεία τους, καθώς και ορισμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούσαν. Κάτι που τους καθιστά, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, «εντοπίσιμους», ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών φέρεται να έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές .
Επιπλέον συνεχίζονται οι έρευνες για τα επισκεπτήρια ιδιωτών σε κρατούμενο για την υπόθεση του «Noor 1» επιχειρηματία στις φυλακές Κορυδαλλού οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Κρίσιμο ζητούμενο αν αυτές οι συνεννοήσεις αφορούσαν παράνομες δραστηριότητες σχετικά με το φορτίο ναρκωτικών, απόπειρα προσέγγισης δικαστικών λειτουργών που χειρίζονταν την υπόθεση του «Noor 1» και άλλες σχετικές ενέργειες.
Ο φόνος μιας γυναίκας
Τέλος, εντυπωσιάζουν ορισμένες πληροφορίες ότι στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων αλλά και των «απρόοπτων» στην υπόθεση του «Noor 1» προστέθηκε εκείνο μίας γυναίκας που επισκεπτόταν τούρκους κατηγορουμένους για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης και η οποία φέρεται -σύμφωνα με ορισμένες αστυνομικές πηγές- να δολοφονήθηκε προσφάτως σε χώρα της βορείου Ευρώπης. Και αυτό το περιστατικό όμως παρέμενε ως το βράδυ της Πέμπτης αδιερεύνητο και σχετικά ασαφές.
Σημειώνεται ότι δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως και η πληροφορία για τη δολοφονία και ενός άλλου τούρκου εμπλεκόμενου στη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στην Κωνσταντινούπολη προ μερικών μηνών. Ερωτήματα είχαν δημιουργηθεί και για τις συνθήκες θανάτου -αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια- ενός τούρκου βασικού κατηγορουμένου για την ίδια υπόθεση στις φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Ιούλιο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk