Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς

Με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests, άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς.

Με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests, άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς.

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου επιδιώκει μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και σε συνδυασμό με τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος 600 εκατ. ευρώ, να αναπληρώσει το κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,21 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2,69 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους έως 2,02 δισ. ευρώ και κοινών μετοχών 680 εκατ. ευρώ περίπου.
Ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πως το εγχείρημα παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να στευθεί με επιτυχία, καθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς τον πρώτο συστημικό όμιλο που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα καταφέρει μέσα στο Σαββατοκύριακο να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που λείπουν.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σήμα στην αγορά για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες εκδόσεις μετοχών όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύγκλιση γενικής συνέλευσης

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει:

(i) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, που θα καλυφθεί με καταβολή μετρητών, σε ιδιώτες επενδυτές, την άσκηση διαχείρισης παθητικού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων στο ΤΧΣ

(ii) μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split), η οποία δεν αναμένεται να είναι μικρότερη από 100 υφιστάμενες κοινές μετοχές για κάθε καινούργια κοινή μετοχή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των επενδυτών, η τράπεζα δύναται να αυξήσει το ποσό της Αύξησης Κεφαλαίου.

Η ελάχιστη τιμή ανά κοινή μετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι €0,30, ήτοι η ονομαστική τους αξία.

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να υλοποιηθεί με άνοιγμα βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς και άλλους επιλεγμένους επενδυτές. Το συνολικό ποσό, που θα αναζητηθεί μέσα από την διαδικασία βιβλίου προσφορών και από το ΤΧΣ, θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα από το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της άσκησης διαχείρισης παθητικού.

Σκοπός κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκτός από την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών, με την Κεφαλαιακή Ενίσχυση η Τράπεζα Πειραιώς αποσκοπεί να:

• Ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, κατατασσόμενη έτσι στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες ως προς το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1).

• Αυξήσει την συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

• Βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της Τράπεζας στους εγχώριους καταθέτες, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής βάσης της Τράπεζας και την αντικατάσταση της ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) με καταθέσεις.

• Συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στην αγορά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για παροχή δανεισμού σε υγιείς δανειολήπτες.

Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν σαν υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα σαν διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint-Bookrunners) της αύξησης κεφαλαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk