Πειραματόζωα και στο προσφυγικό

Η χώρα μας υπήρξε το πειραματόζωο της οικονομικής κρίσης. Γίνεται το πειραματόζωο και της προσφυγικής κρίσης.

Πειραματόζωα και στο προσφυγικό | tovima.gr

Η χώρα μας υπήρξε το πειραματόζωο της οικονομικής κρίσης. Γίνεται το πειραματόζωο και της προσφυγικής κρίσης. Όλα δείχνουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη που ξόρκιζε ο πρωθυπουργός όταν πρώτα καραβάνια μεταναστών έφταναν στα ελληνικά νησιά: να μετατραπεί το Αιγαίο σε υγρό τάφο και η χώρα σε αποθήκη ψυχών.

Ο χειμώνας δεν μείωσε την προσφυγική ροή στο Αιγαίο. Οι δουλέμποροι, αδίστακτοι, εξακολουθούν να στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους σε πλωτά φέρετρα. Η Τουρκία που έχει τεράστιες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας δεν φαίνεται διατεθειμένη να ελέγξει την κατάσταση, όσο τουλάχιστον παζαρεύει τα ανταλλάγματα για την στάση που θα κρατήσει, χωρίς να πιέζεται ιδιαίτερα. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το αρχικό κλίμα της θερμής υποδοχής των προσφύγων αντικαταστάθηκε με την πρόθεση να υψωθούν τείχη για να ανακοπεί η μεταναστευτική ροή.

Ο φόβος του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, στοιχειώνει, όπως ο ίδιος δηλώνει, τον ύπνο του αρμόδιου υπουργού, κ. Μουζάλα. Το ερώτημα είναι πώς αντιδρά η κυβέρνηση τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο που απευχόταν. Να μετατραπεί η χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Ο αρμόδιος υπουργός εκτιμά ότι τελικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί «γιατί η Ευρώπη έχει δηλώσει ότι θα εξασφαλίζει την ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες». Αλλά αυτό είναι ευχή. Δεν αποτελεί σχέδιο και επιπλέον παραπέμπει στις εκτιμήσεις ότι «η Ευρώπη δεν θα κλείσει τις τράπεζες.»

Η Ελλάδα συμφώνησε να φιλοξενήσει επιπλέον 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Καμία αντίρρηση. Αλλά να ξέρει και τι θα τους κάνει. Διότι δεν ξέρει τι να κάνει αυτούς που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Κορυφαίο παράδειγμα τα νησιά. Αρχικά αποφασίστηκε η πολιτική της άμεσης προώθησης των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία τους που στηρίζεται στον τουρισμό.

Αυτή η πολιτική εγκαταλείπεται πλήρως. Αντιθέτως, προωθείται με επιμονή, ένα σχέδιο δημιουργίας hot spot, στα τουριστικά νησιά. Αυτά τα hot spot, υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν χώρους αξιοπρεπούς υποδοχής των προσφύγων, μέχρι να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μέσα σε δύο-τρεις μερες. Τώρα μετατρέπονται σε χώρους μόνιμης φιλοξενίας. Αυτά τα hot spot, στα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούν να φιλοξενήσουν 7000 ανθρώπους. Δηλαδή όσους έφταναν μέσα σε δύο μέρες μόνο στη Μυτιλήνη. Δηλαδή θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα λύσουν.

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας. Η κυβέρνηση όμως έχασε πολύτιμο χρόνο για προετοιμασία και διαπραγμάτευση. Διότι αντί να σκύψει στο πρόβλημα, αμέριμνη, έβλεπε τους πρόσφυγες να λιάζονται και μετά να εξαφανίζονται. Βοήθησε και αυτό στο να μετατραπούμε σε χώρα-πειραματόζωο και στο προσφυγικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk