Ευρωσκεπτικισμός και ξενοφοβία

Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη υπονομεύοντας ευθέως τις ευρωπαϊκές αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης

Ευρωσκεπτικισμός και ξενοφοβία | tovima.gr
Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη υπονομεύοντας ευθέως τις ευρωπαϊκές αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η μη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης οδήγησε στην αναβίωση των επικίνδυνων εθνικιστικών ανταγωνισμών που πολλοί είχαν πιστέψει ότι ανήκαν στο παρελθόν. Ενα παρελθόν που η ευρωπαϊκή ήπειρος πλήρωσε με δύο Παγκόσμιους Πολέμους το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα και που αυτό ακριβώς επιχείρησε να αποφύγει το δεύτερο ήμισυ με το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πολωνία να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πορείας προς τον ευρωσκεπτικισμό και την ξενοφοβία, αλλά το πιο ανησυχητικό ίσως είναι ότι η τάση αυτή πλήττει τώρα τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλαδή τον γαλλογερμανικό άξονα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γερμανία γιγαντώνεται το ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό κίνημα Pegida, ενώ στη Γαλλία πρώτη στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017 εμφανίζεται η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.
Ολα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της αντίδρασης των ευρωπαίων πολιτών στις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί το εκτός ελέγχου προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί εκεί που δημιουργήθηκε θα καθίσταται ολοένα και οξύτερο, όσοι φράκτες και αν ανεγερθούν στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών. Και είναι ακριβώς οι φράκτες αυτοί που συμβολίζουν την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία ακόμη κρίση. Ισως τη δυσκολότερη στην ιστορία της και η οποία κινδυνεύει τώρα να αποβεί μοιραία για το μέλλον της καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που η άλλη τεράστια κρίση της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ενώ επίκειται και η αναταραχή που θα προκύψει από το ενδεχόμενο ενός Brexit. Καθίσταται έτσι επιτακτικά αναγκαίο να ανακοπεί όσο είναι καιρός η τάση προς τον ευρωσκεπτικισμό, που συνεχώς ενισχύεται από το προσφυγικό πρόβλημα.
Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει επιτέλους να αναμειχθεί ενεργά στις προσπάθειες για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που είναι και η κύρια αιτία της γιγάντωσης του κύματος των προσφύγων. Διότι αποδείχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι ανίκανες να το πράξουν καθώς αυτό που ουσιαστικά επιδιώκουν είναι να σώσουν το γόητρό τους και να προστατεύσουν τις χώρες που στηρίζουν στην περιοχή ώστε να μην απολέσουν την επιρροή τους. Και πάντως δεν πλήττονται, όπως η Ευρώπη, από τη συρροή των προσφύγων. Μια νέα δυναμική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή αυτή θα συμβάλει παράλληλα και στην ενίσχυση του πολιτικού της βάρους, το οποίο σήμερα έχει απολέσει, με αποτέλεσμα να αναβιώνουν οι εθνικοί εγωισμοί και να ρίχνει η μία χώρα την ευθύνη στην άλλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk