Βάλτε τους Γερμανούς προ των ευθυνών τους

Η χώρα θα βρεθεί τον εφετινό χειμώνα μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι προσφύγων.

Βάλτε τους Γερμανούς προ των ευθυνών τους | tovima.gr
Η χώρα θα βρεθεί τον εφετινό χειμώνα μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι προσφύγων. Απεγνωσμένοι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη – θυσιαζόμενοι αυτοί και τα παιδιά τους στις τρικυμίες του Αιγαίου – θα έρθουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ακτές της Ελλάδας.
Ενα μεγάλο μέρος τους θα εγκλωβιστεί στα ελληνικά σύνορα καθώς τα χιόνια, οι κακουχίες αλλά και οι Βορειοευρωπαίοι – πολλοί από τους οποίους ήδη φλερτάρουν με την Ακρα Δεξιά και τα κλειστά σύνορα – θα εμποδίσουν την ομαλή μετακίνηση και τη διάχυσή τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Αρα – θέλουμε δεν θέλουμε – η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποχρέωση να θρέψει, να στεγάσει, να ζεστάνει και να περιθάλψει ίσως και 500.000 ψυχές. Ας το πάρουμε απόφαση και ας ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές, οικονομικές και χωροταξικές συνέπειες που θα έχει αυτή η μαζική απόβαση προσφύγων στη χώρα μας.
Ετσι, αντί ο κ. Τσίπρας να βαυκαλίζεται με τα όσα δήθεν πέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και να διατυμπανίζει ότι «για το ανθρωπιστικό καθήκον μας να σώσουμε τους πρόσφυγες η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ούτε ευρώ», είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.
Να βάλουμε, δηλαδή, τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους για μια κρίση που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τις πλούσιες χώρες του Βορρά – εκεί θέλουν να φτάσουν οι πρόσφυγες.
Που σημαίνει ότι οι Βορειοευρωπαίοι θα πρέπει να πάψουν να μας κουνάνε το δάχτυλο και να προχωρήσουν στις δύσκολες αποφάσεις γενναίας οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – αλλά και στήριξη σε επίπεδο προσωπικού, υλικών αγαθών και υποδομών φιλοξενίας – για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πρωτοφανές κύμα προσφυγιάς που θα αντιμετωπίσει.
Για να γίνει σαφές επίσης ότι όσοι εκ των Ευρωπαίων θεωρούν – όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Σταϊνμάγερ – πως το Μνημόνιο και το Προσφυγικό είναι δύο θέματα που δεν συνδέονται εθελοτυφλούν.
Κανείς δεν επιθυμεί τους συμψηφισμούς. Ωστόσο είναι πασιφανές ότι μια γονατισμένη οικονομικά χώρα, που έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια το 30% του ΑΕΠ της, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους στα όρια της φτώχειας, δεν έχει καμία δυνατότητα να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που έχει συμβεί στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο.
Η κυβέρνηση, αντί να ποντάρει σε φτηνούς – α λα Καμμένου – συναισθηματισμούς για πνιγμένα παιδάκια, ευαίσθητους Ελληνες και απάνθρωπους Ευρωπαίους, πρέπει να αναδείξει τις πραγματικές και πολύπλοκες διαστάσεις του προβλήματος.
Να μιλήσει με ρεαλισμό, σχέδιο και με βροντερή πολιτική φωνή απαιτώντας συγκεκριμένες δράσεις και πόρους από τους Ευρωπαίους για να αντιμετωπισθεί η κρίση, η οποία αν φύγει εκτός ελέγχου κινδυνεύει όχι μόνο να διαλύσει την Ευρώπη αλλά και να τη βυθίσει σε έναν νέο ευρωπαϊκό πόλεμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk