Τα κεφάλια μέσα…

Η τακτική της καθυστέρησης τέλειωσε και η προσδοκία της αποφυγής ορισμένων σκληρών μέτρων διαψεύδεται.

Τα κεφάλια μέσα… | tovima.gr

Η τακτική της καθυστέρησης τέλειωσε και η προσδοκία της αποφυγής ορισμένων σκληρών μέτρων διαψεύδεται. Τα ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και η τρόικα δεν δείχνει την κατανόηση που περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου. Ξαναβρεθήκαμε στο και πέντε. Και στο δια ταύτα που είναι ότι κυβέρνηση Τσίπρα εκπέμπει, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, το μήνυμα ότι βρίσκεται σε ένα διαχειριστικό τέλμα τώρα που ήλθε η ώρα να εφαρμόσει τα μέτρα που μνημονίου που συμφώνησε με τους δανειστές.

Η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και η εξέλιξη των συζητήσεων σε θέματα ζωτικής σημασίας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τρομάζει. Γιατί δεν φαίνεται μόνο, όπως δήλωσαν και ο Γιούνκερ και ο Μοσχοβισί, οτι η «σκληρή» διαπραγμάτευση, ήταν μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυτταν τα non paper του επικοινωνιακού του επιτελείου, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως εναλλακτικό σχέδιο αντίδρασης στην καταιγίδα που έρχεται.

Κορυφαίο παράδειγμα, η πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πολιτική της γενικευμένης προστασίας της. Και ας μην σπεύσουμε να επιστρατεύσουμε το επιχείρημα ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν ασπίδα των κακοπληρωτών. Μια απλή ανάγνωση των κριτηρίων (οικονομική κατάσταση, αξία σπιτιού) που θέτει η τρόικα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί η πλειοψηφία των «κόκκινων» δανειοληπτών χωρίς προστασία από τους πλειστηριασμούς. Στην υπόσχεση ότι «δεν άρχει περίπτωση με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας» προστίθενται εκπτώσεις που δεν μπορούν να γίνουν κοινωνικά αποδεκτές.

Η ίδια τρικυμία υπάρχει και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα. Στο ασφαλιστικό, κινδυνεύουν με περικοπή ακόμα και οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ. Στο μέτωπο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται ότι οι πενταροδεκάρες θα αυξηθούν κατά 23%. Σε ένα μέτωπο που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το κρας τεστ της κυβέρνησης στον τομέα της εξεύρεσης ισοδυνάμων, η βαθμολογία είναι απογοητευτική.

Αμηχανία και αδυναμία χάραξης γραμμής πλεύσης χαρακτηρίζει τη στάση και στο προσφυγικό ζήτημα. Η χώρα συμφώνησε να φιλοξενήσει επιπλέον 50 χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου. Καλοί οι πανηγυρισμοί ότι αποφεύχθηκε η δημιουργίας μιας πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων, όπως ήθελαν στην ΕΕ, αλλά υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα: που θα φιλοξενηθούν; Και τι θα γίνει με τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που καταφθάνουν στην ίδια βάρκα με τους Σύρους; Που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος; Θα χωρέσει στα hot spot των νησιών που προχωράνε με ρυθμούς απελπιστικούς; Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένα hot spot 1000 ατόμων στην Κω να δώσει λύση όταν στο νησί, τον Αύγουστο, έφταναν καθημερινά 2 και 3 χιλιάδες άτομα;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και καλλιεργώντας αβάσιμες ελπίδες. Γιατί αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν αξιολογείται μόνο από την τρόικα αλλά και από τους πολίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk