Το μπούμερανγκ του Grexit

Οχι ότι δεν το ξέραμε, είναι όμως εξαιρετικά δυσάρεστο να επιβεβαιώνεται από τα πιο επίσημα χείλη ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το μπούμερανγκ του Grexit | tovima.gr
Οχι ότι δεν το ξέραμε, είναι όμως εξαιρετικά δυσάρεστο να επιβεβαιώνεται από τα πιο επίσημα χείλη ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Αθήνα όχι μόνον δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά με τις Βρυξέλλες, αλλά δεν είχε καν μια συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτά αποκάλυψαν δύο φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική για την ελληνική κρίση εκπομπή στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατήγγειλε ότι «η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα», ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση χρονοτριβούσε καθώς είχε επενδύσει στην πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν στην προοπτική ενός Grexit, για να προσθέσει ότι «ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να μη διαπραγματευτεί». Καταλόγισε μάλιστα προσωπικές ευθύνες στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίσθηκε ο κ. Γιούνκερ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «κυνική» για την απόφασή της αμέσως μετά το δημοψήφισμα (όπου ο ελληνικός λαός απέρριπτε την τελευταία πρόταση της Επιτροπής) να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από αυτό που είχε απορριφθεί στο δημοψήφισμα. Ετσι φθάσαμε στο περιώνυμο τρίτο Μνημόνιο, την πραγματική σημασία του οποίου αντιλαμβανόμαστε κατά τον πιο οδυνηρό τρόπο σήμερα, ενώ αν είχε εγκαίρως υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Μάλιστα, είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, με αποτέλεσμα να έχει υλοποιηθεί μόνον το ένα τρίτο από τα 49 προαπαιτούμενα και να καθυστερεί η δόση των 2 δισ., ενώ επανέρχεται η απειλή του κουρέματος καταθέσεων, αν δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προφανές είναι λοιπόν ότι τα λάθη πληρώνονται και η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρούσαν μπροστά στην προοπτική ενός Grexit μετατράπηκε σε μπούμερανγκ. Διότι την απειλή του Grexit έπαιξε ως τελευταίο του χαρτί ο άκαμπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αυτός, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πέτυχε τον στόχο του, υποχρεώνοντας την ελληνική πλευρά σε άτακτη υποχώρηση. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε, στην ίδια εκπομπή του Arte, ότι είχε μαζί του 15 υπουργούς Οικονομικών και αντίθετους μόνον τρεις, τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Κύπριο. Ετσι, με όλα αυτά, η Ελλάδα απέμεινε η μόνη χώρα, από όσες είχαν μπει σε πρόγραμμα, που αναζητεί ακόμη την έξοδο από την κρίση, μέσα σε κλίμα πλήρους αβεβαιότητας και ανησυχίας. Ενώ μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κύπρος εξέρχεται και πάλι στις διεθνείς αγορές τον ερχόμενο μήνα, με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk