Οι «πενταροδεκάρες» του κ. Φίλη

Δυστυχώς κρίνοντας κανείς απο τις χθεσινες νέες δηλώσεις του υπουργού Παδείας γίνεται φανερό οτι ο κ. Φίλης κάνει πως δεν καταλαβαιλνει τι συμβαίνει στην κοινωνία ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνεχίζει να επιμένει ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία είναι προνομιούχοι.

Οι «πενταροδεκάρες» του κ. Φίλη | tovima.gr

Δυστυχώς κρίνοντας κανείς απο τις χθεσινες νέες δηλώσεις του υπουργού Παδείας γίνεται φανερό οτι ο κ. Φίλης κάνει πως δεν καταλαβαιλνει τι συμβαίνει στην κοινωνία ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνεχίζει να επιμένει ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία είναι προνομιούχοι.

«Εδω ξοδεύουν 7.000 ευρω το χρονο για το σχολείο με το 500αρικο θα στριμωχτούνε ;» αναρωτήθηκε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απίστευτα ελιτίστικη θέση του για τις πενταροδεκάρες.

Κατ αρχην το 13% του 7000 δεν ειναι 500 αλλά 910 – αρα οσοι πληρώνουν στο ιδιωτικο 7000 ευρω θα κληθούν να πληρώσουν τωρα σχεδον 8.000! Αυτά τα 1.000 ευρω περισσεύουν σε μικρό μόνο μέρος απο τους γονείς των 80.000 μαθητών που πάνε στα ιδιωτικά ,όχι απο καπρίτσιο ,αλλά επειδή θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης απο ότι παρέχεται στο μέσο δημόσιο σχολείο.

Και να θυμίσω οτι τα 910 ευρώ που θα πληρώσει παραπάνω ο γονέας ισοδυναμούν με ενα τόνο πετρέλαιο για θέρμανση ,τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και την ασφάλεια ενος απο τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακιδες και τα έχουν ακινητοποίησει ,το φροντιστήριο της ξένης γλώσσας ή το μάθημα του μουσικού οργάνου για το παιδί ή μιά βδομάδα καλοκαιρινές διακοπές για την οικογένεια!

Οι «πενταροδεκάρες» αυτές που θα πρέπει να πληρωθούν σε φόρους επειδη αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να χωρίσει τους πολίτες σε φτωχούς και πλούσιους ανάλογα με το σχολείο των παιδιών τους είναι αρκετες να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μιας οικογένειας για να ξεφύγει λίγο απο την μιζέρια της λιτότητας που ζεί τα τελευταία 5 χρόνια κι η οποία πήρε ακόμη τρία χρόνια παράταση απο την κυβέρνηση Τσίπρα.

Και συνέχισε ο κ. Φιλης: «Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου θα κριθούμε. Μακάρι να έλθουν 20.000 παιδιά στα δημόσια σχολεία. Κι εγώ γονιός είμαι, άσχετα αν είμαι και πολιτικός, με παιδί σε δημόσιο σχολείο»

Ο δογματισμός στον οποίο αναφέρεται ο υπουργός υπάρχει μόνο σε ανθρώπους που έχουν ιδεοληψίες και εμμονές. Οι πολίτες που πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία δεν το κάνουν επειδή ειναι δογματικοί – είναι δηλαδή κολλημένοι με το ιδιωτικό και απεχθάνονται το δημόσιο. Αλλά επειδή γνωρίζουν οτι πολύ συχνά το δημόσιο σχολείο έχει μεγαλύτερες ελλείψεις απ ότι το αντίστοιχο ιδιωτικό σε υποδομές, σε καθηγητές , σε εξωσχολικές δραστηριότητες – κι αυτό είναι βέβαιο οτι το γνωρίζει ο κ. Φίλης αφού πάει το παιδί του σε δημόσιο σχολείο.

Μακάρι το ελληνικό δημόσιο σχολείο να ηταν στο επίπεδο της Δανίας ή της Ισλανδίας – όλοι οι Ελληνες θα έστελναν εκεί τα παιδιά τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν απο την τσέπη τους αυτό που θάπρεπε να παρέχει δωρεάν το κράτος απο τους φόρους που πληρώνουν.
Τότε μάλιστα τα ιδιωτικά σχολεία θα ήσαν ελάχιστα και πανάκριβα – μόνον για τους πραγματικά πλούσιους.

Αντίθετα απ ότι εύχεται ,όμως, ο υπουργός αν η πολιτική της επιβάρρυνσης των ιδιωτικών σχολείων στείλει 20.000 ακόμη παιδιά στα δημόσια είναι βέβαιο πέραν κάθε δογματισμού ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο εκπαίδευσης του δημόσιου σχολείου το οποίο βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε οριακό σημείο με χιλιάδες κενά σε καθηγητές και με πολλά ιδρύματα να παραμένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν.

Τέλος σημειώνω πως η κυβέρνηση που αναζητεί ακόμη ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει και τώρα τη δυνατότητα – αν ξεφύγει απο το ταξικό της ραμπού- να ρίξει το 23% σε προιόντα που ελάχιστα θα λείψουν απο τους πολίτες όπως είναι το βοδινό κρέας. Είναι ενα προιόν εισαγώμενο κατα 80% , η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται στους ενήλικες έτσι κι αλλιώς ενώ τα υποκατάστατά του ( κοτόπουλο, ψάρι, κουνέλι) είναι πιό ωφέλιμα απο πλευρα υγιεινής διατροφής -ή αν δεν είναι ,π.χ. χοιρινό- πάντως παράγονται στην Ελλάαδα .

Κι όποιος παρ όλα αυτά επιθυμεί να καταναλώνει βοδινό κρέας με ΦΠΑ 23% θα μπορεί κρατήσει τον οικογενειακό προυπολογισμό σε ισορροπία αντικαθιστώντας μέρος μόνο του βοδινού κρεατος με τα υπόλοιπα εγχωρια παραγώμενα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk