Βρέθηκε μνηστήρας για τον Βερόπουλο

Οι συζητήσεις που γίνονται στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Βερόπουλος ΑΕ και της Μετρό ΑΕ

Οι συζητήσεις που γίνονται στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Βερόπουλος ΑΕ και της Μετρό ΑΕ για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη είναι ενδεικτικές του πιεστικού τρόπου με τον οποίο κινούνται πλέον τα πράγματα στον χώρο του λιανεμπορίου και των σουπερμάρκετ.
Με την εκδήλωση των capital controls οι πολύμηνες συζητήσεις της Βερόπουλος με την οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη κατ’ αρχήν πάγωσαν και λίγο αργότερα η αγορά έλαβε το μήνυμα πως δεν υπάρχει πλέον «φως». Οι συζητήσεις, παρότι ήταν προχωρημένες, δεν είχαν αίσια κατάληξη. Σε όλο αυτό το διάστημα η Βερόπουλος ΑΕ εξαπολύοντας μια ισχυρή διαφημιστική εκστρατεία επιχείρησε να στηρίξει την επωνυμία της στην αγορά, γεγονός που προκάλεσε αρκετές απορίες για το τι προτίθεται τελικώς να κάνει ο κ. Νίκος Βερόπουλος, αν και τα πράγματα είναι απλούστερα από ό,τι φαίνονται.
Η ισχυρή διαφημιστική καμπάνια οφείλεται στην προσπάθεια της διοίκησης της εταιρείας – σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό – να διατηρήσει τα μερίδιά της στον κλάδο και να αντιμετωπίσει όσο είναι δυνατόν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Και αιφνιδίως έγινε γνωστό ότι οι συζητήσεις για την πώλησή της επαναλήφθηκαν, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση άλλαξε ο συνομιλητής. Η οικογένεια Παντελιάδη, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιείται τόσο στη λιανική πώληση με την αλυσίδα My Market όσο και στη χονδρική με τα καταστήματα Metro – έχει ισχυρότερη παρουσία στη χονδρική παρά στη λιανική. Και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, αν και δέχθηκε αρκετές προσφορές στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αρνήθηκε επιμόνως να εξαγοράσει άλλες μικρότερες αλυσίδες, διατηρώντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τη στρατηγική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.
Μηδενικός δανεισμός


Είναι η πρώτη φορά που συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς. Οι πωλήσεις της Μετρό ΑΕ στη διάρκεια του 2014 ανήλθαν στα 697 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 730 – 740 εκατ. ευρώ, περίπου 5% υψηλότερα από πέρυσι και τα κέρδη της στα ίδια επίπεδα. Το δίκτυο της Μετρό αποτελείται από 113 καταστήματα, εκ των οποίων τα 46 είναι cash and carry και τα 67 είναι σουπερμάρκετ – εφέτος στο δίκτυό της προστέθηκαν πέντε νέα καταστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι η εταιρεία έχει σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παράλληλα πολλά ιδιόκτητα καταστήματα.
Από την άλλη πλευρά, η Βερόπουλος, μετά την πώληση της Χαλκιαδάκης ΑΕ στη Σκλαβενίτης ΑΕΕ τον περασμένο χρόνο, στην Ελλάδα διαθέτει περί τα 180 καταστήματα και οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 2014 υπολογίζονται – πέρυσι δημοσίευσε 10μηνο ισολογισμό – στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, ανέρχεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ, αντιθέτως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, γεγονός που αναγκάζει τους μετόχους της να αναζητήσουν αγοραστή.
Ανακατατάξεις


Αν τελικώς οι συζητήσεις ευοδωθούν, η Μετρό ΑΕ περνά το όριο του 1 δισ. ευρώ σε πωλήσεις, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον κλάδο – η Μασούτης ΑΕ περνά στην πέμπτη από την τέταρτη που βρίσκεται τώρα. Σήμερα πάνω από τη γραμμή του 1 δισ. βρίσκονται οι ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ και η Μαρινόπουλος ΑΕ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι τράπεζες δεν έχουν εμπλακεί ακόμη στις συζητήσεις διότι, όπως εξηγούσαν, αυτό θα συμβεί σε δεύτερο στάδιο, όταν δηλαδή θα έχουν καταλήξει τα δύο μέρη και στις τράπεζες θα προσκομιστεί συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, προσθέτουν, η Μετρό λόγω του σχεδόν ανύπαρκτου τραπεζικού δανεισμού και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλή χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, όλα εξαρτώνται από την πορεία των συζητήσεων και ό,τι είναι να συμβεί δεν θα υπερβεί τα χρονικά όρια των επόμενων εβδομάδων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk