Ρακιντζής:Η Δημόσια Διοίκηση απαιτεί γρήγορη απονομή δικαιοσύνης

Τη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε στον Βήμα fm

Τη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Λέανδρος Ρακιντζής μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη Δημόσια Διοίκηση, τη διαφθορά και την υπόθεση Σαββαΐδου{{{ audio1 }}}

Για το γεγονός ότι έχει παραμείνει στη θέση του για πάνω από μια 10ετία

«Διορίζομαι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και παύομαι με την ίδια Πράξη. Ενδεχομένως (για να έχω μείνει στη θέση μου τόσα χρόνια) κάτι να έχω προσφέρει.»

Για την αποπομπή της Γ.Γ. Εσόδων

«Η κυρία Σαββαΐδου δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή. Έχει μια θητεία και αυτή έληξε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, αρχίζει ένα δικαστικό στάδιο – αν και δεν ξέρω τι θα κάνει η κυρία Σαββαΐδου, σήμερα άκουγα ότι θα προσφύγει δικαστικώς. Άρα, φεύγουμε από το στάδιο της πολιτικής και πάμε στο στάδιο των δικαστηρίων. Τι απόφαση θα βγάλουν τα δικαστήρια, δεν μπορώ να το πω. Θα πάει στο ΣτΕ, θα πάει σε βάθος χρόνου.

Κατ’ αρχήν, όλες οι διοικητικές πράξεις είναι νόμιμες μέχρι να ακυρωθούν. Και για να ακυρωθούν οι αποφάσεις, κάποιος πρέπει να τις προσβάλλει. Η κυρία Σαββαΐδου νομίμως απελύθη, εκτός αν έρθει το δικαστήριο και πει σε βάθος χρόνου ότι αυτό έγινε ακύρως. Τότε, θα προβληθεί αυτό ως λόγος ακυρότητας των αποφάσεων του κ. Μπάκα (σ.σ.: του προσωρινού αντικαταστάτη της). Υπάρχει, όμως, και η αρχή της νομιμότητας. Μπορεί να πει ένας νόμος ότι καλύπτονται αυτές οι αποφάσεις. Και η κυρία Σαββαΐδου μπορεί να πάρει αποζημίωση. Το δικαστήριο μπορεί να της την επιδικάσει. Θα πρέπει να περιμένουμε να βγει απόφαση, αν προσφύγει η κυρία Σαββαΐδου και αν θα ζητήσει ακύρωση της Πράξης.»

Για το αν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης

«Πολιτική βούληση υπάρχει. Απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό υπουργείο κατά της διαφθοράς και όρισε υπουργό αναπληρωτή τον κ. Παπαγγελόπουλο, ανακριτή διαφθοράς. Αυτό σημαίνει μια έντονη διάθεση, πολιτική βούληση, όπως και η Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς. Το ότι αλλάζει ο υπουργός και κάθε υπουργός φεύγοντας και παίρνει την πολιτική μαζί του, είναι πρακτική πολιτική. Αυτό σαφώς έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια του κράτους, αλλά αντικαθίσταται και αναπληρώνεται και αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται συνέχεια του κράτους και είναι μια απόφαση διαμόρφωσης πολιτικής νοοτροπίας. Υπάρχουν συστήματα. Στην Ιταλία π.χ. υπάρχει ένας μόνιμος υφυπουργός. Η εντολή αυτή είναι ουσιαστικά (σ.σ.: να ασκεί την εξουσία όποιος παίρνει την εντολή).

Γίνεται μια προσπάθεια να τα συμμαζέψουμε. Έγινε και ένας κώδικας περί κοινωφελών ιδρυμάτων, αλλά έχουμε προβλήματα σε ορισμένα ιδρύματα, όπως το Γηροκομείο και το Άσυλο Ανιάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να βρουν το ρυθμό τους. Γι’ αυτό, σ’ αυτά τα θέματα, χρειάζεται να μπουν κατά τη γνώμη μου επαγγελματίες μάνατζερ, γιατί είναι πολύ μεγάλα θέματα, και συμβούλους. Χρειάζονται μια διοίκηση επαγγελματική, για να σταματήσουμε και διάφορα παρατράγουδα που ακούγονται και να αξιοποιήσουν το σκοπό τους, διότι έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα και πρέπει να προσφέρουν το έργο τους.»

Για το τι θα άλλαζε ο ίδιος στο κράτος, εάν είχε τη δυνατότητα

«Θα ήθελα οι νόμοι να είναι σταθεροί και να μην αλλάζουν συνέχεια, να υπάρχει αυτό που λέγεται «ασφάλεια δικαίου». Να υπάρχει μια συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης και μια πλήρης και μια σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για να βάζω προϊσταμένους που αξίζουν πραγματικά και να μπορούν να διοικήσουν. Θα έφτιαχνα τη Δικαιοσύνη, γιατί έχει φτάσει στα όρια της αρνησιδικίας. Καθυστερεί πάρα πολύ να αποδοθεί Δικαιοσύνη και είναι ο τελικός κριτής, όλα καταλήγουν σ’ αυτήν. Όλα επικυρώνονται ή ανατρέπονται από τη Δικαιοσύνη. Και λυπάμαι, αλλά αν δεν υπάρχει σωστή Δικαιοσύνη, δεν θα λυθούν τα προβλήματα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk