Κυβέρνηση αυστηρώς ακατάλληλη!

Κάθε μέρα που περνά, η απαισιοδοξία των πολιτών αυξάνεται: ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του φαίνεται δυστυχώς ότι δυσκολεύονται σε ανησυχητικό βαθμό να φέρουν σε πέρας την καθαρή νωπή εντολή που έλαβαν από το εκλογικό σώμα

Κυβέρνηση αυστηρώς ακατάλληλη! | tovima.gr

Κάθε μέρα που περνά, η απαισιοδοξία των πολιτών αυξάνεται: ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του φαίνεται δυστυχώς ότι δυσκολεύονται σε ανησυχητικό βαθμό να φέρουν σε πέρας την καθαρή νωπή εντολή που έλαβαν από το εκλογικό σώμα. Να βγάλουν, δηλαδή, το ταχύτερο δυνατό τον τόπο από την κρίση. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή τώρα πια έρχονται ..αντιμέτωποι με τις υψηλές προσδοκίες που οι απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις τους δημιούργησαν στους ψηφοφόρους∙ υποσχέσεις, που ακόμη και το Σεπτέμβριο έκαναν λόγο για αποτροπή μειώσεως των συντάξεων, για διάσωση του ΕΚΑΣ, για μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για «παράλληλο πρόγραμμα» και «ισοδύναμα» που θα αντικαθιστούσαν ή θα απάλυναν αισθητά, υποτίθεται, όλα τα επαχθή μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, τα οποία μάλιστα σε μεγάλο βαθμό κατέστησαν αναγκαία λόγω της ολιγωρίας, των λαθών και ιδεοληπτικών εμμονών της πρώτη-φορά-κυβερνητικής αριστεράς.

Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τροφοδοτούν την απαισιοδοξία μας αυτή αναφορικά με το εάν (και) η (νέα) κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών: Με αφορμή τις πρόσφατες παλινωδίες, προχειρότητα και υποκρισία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα της επιβολής ή μη ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση («ναι», «όχι», «θα δούμε», και τέλος «γιατί όχι;»), είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το ότι η διαχειριστική ανεπάρκεια της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να είναι εφάμιλλη εκείνης της προηγούμενης.

Η εμφανιζόμενη «μαύρη τρύπα», εξάλλου, στα δημοσιονομικά έσοδα και η πρωτοφανής αύξηση των ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, παρά τις πρόσφατες μάλιστα ρυθμίσεις των 90 δόσεων (που τώρα, βέβαια, ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό), έχουν διπλή και ιδιαιτέρως ανησυχητική εξήγηση: Αφενός το ότι ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ «θερίζει» τώρα τους ανέμους του κινήματος «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» που ο ίδιος «έσπειρε» ως αντιπολίτευση∙ και αφετέρου, το ότι για μικροκομματικούς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση καθυστέρησε φέτος σε πρωτοφανή βαθμό την αποστολή των εκκαθαριστικών για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την είσπραξή τους, που ούτως ή άλλως θα ήταν επίφοβη λόγω της συνεχώς εξαντλούμενης φοροδοτικής ικανότητας της ..πρώην (μικρο)μεσαίας τάξης. Η υστέρηση, μάλιστα, αυτή των εσόδων του Δημοσίου και η εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς αυτό αναμένεται να γνωρίσουν περαιτέρω έξαρση το επόμενο διάστημα. Γιατί ο Σύριζα, με το έντονο κρατικιστικό πνεύμα που τον διακρίνει και την εχθρότητα προς κάθε έννοια απελευθέρωσης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό έναυσμα για την ελληνική οικονομία, επέλεξε στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου το 92% του προσδοκώμενου οικονομικού αποτελέσματος (συνολικού ύψους περίπου 14 δισ.!) να προέλθει από μέτρα φοροεισπρακτικά-υφεσιακά και μόνο το 8% από μέτρα διαρθρωτικά. Που σημαίνει, ότι επέρχεται ένας καταιγισμός φόρων και επιβολής εισπρακτικών μέτρων πρωτοφανούς εντάσεως και, μάλιστα, σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής καχεξίας.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένας πολύ σοβαρός λόγος που τροφοδοτεί την απαισιοδοξία μας. Λόγος που συναρτάται με διάφορες, κατά καιρούς, δηλώσεις τόσο του ίδιου του κ. Τσίπρα όσο και των υπουργών του που δηλητηριάζουν επικίνδυνα το κλίμα στην κοινωνία, αφού αφενός προσβάλλουν και αφετέρου διχάζουν το λαό. Τέτοιες δηλώσεις, για παράδειγμα, είναι αυτές που από τη μια κάνουν λόγο για «θυσίες-πενταροδεκάρες», για το ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα μας ..εμποδίζει να τρώμε γεμιστά ή μακαρόνια, αλλά..πάντως όχι πολλά» ή για «ξεχασμένα εκατομμύρια» που δεν έγινε και τίποτα αν δεν συμπεριλήφθηκαν σε δηλώσεις-«πόθεν έσχες» υπουργών και από την άλλη αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να λογοδοτεί μόνο απέναντι στην εκλογική της πελατεία: είτε πρόκειται για μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή ελέγχου στην κυκλοφορία κεφαλαίων («οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν καταθέσεις») είτε πρόκειται για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το να προσβάλλει και να διχάζει, όμως, το λαό μια κυβέρνηση και, ιδίως, σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και επαπειλούμενων κοινωνικών εντάσεων, δεν δυσκολεύει απλώς αχρείαστα ακόμη περισσότερο το, ούτως ή άλλως, δύσκολο έργο της. Είναι συγχρόνως θρυαλλίδα στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας, ενώ προοπτικά μπορεί να υποσκάψει ακόμη και την ίδια την εθνική ενότητα..

* Ο κ. Νίκος Τέλλης είναι Καθηγητής Νομικής στο Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk