Αφήστε τα κόλπα και σηκώστε τα μανίκια

Αν είχε αντιληφθεί πραγματικά τι έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας -κι αν είχε την απαραίτητη τόλμη και φαντασία – θα έπαιρνε επειγόντως για συμβοόλους του μια ομάδα στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρα- Βενιζέλου για να τον καθοδηγήσουν στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Γιατί η αλλιώς η κυβέρνησή του (και η χώρα) κινδυνεύει να μείνει μετεξεταστέα .

Αφήστε τα κόλπα και σηκώστε τα μανίκια | tovima.gr
Αν είχε αντιληφθεί πραγματικά τι έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας -κι αν είχε την απαραίτητη τόλμη και φαντασία – θα έπαιρνε επειγόντως για συμβοόλους του μια ομάδα στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρα- Βενιζέλου για να τον καθοδηγήσουν στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Γιατί η αλλιώς η κυβέρνησή του (και η χώρα) κινδυνεύει να μείνει μετεξεταστέα .
Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ πίσω στην υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα : μόνο το 30% των προαπαιτούμενων που έπρεπε να έχουν ψηφισθεί για να πάρει η χώρα την πρώτη δόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν περάσει ενώ το 70 % παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και οι σκληρές αποφάσεις για το ασφαλιστικό που θα έρθει προς ψήφιση τον άλλο μήνα δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Ο κ.Τσίπρας έχει χαράξει-σωστά- μια εμπροσθοβαρή στρατηγική εφαρμογής του μνημονίου η οποία προβλέπει την ψήφιση και την εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου όλων των επαχθών μέτρων με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας και απο τις αρχές του 2016 να αρχίσουν οι συζητήσεις με τους εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την έξοδο βήμα-βήμα της χώρας στην ανάπτυξη.
Όμως για να ανεβεί η χώρα τον Γολγοθά του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει η κυβέρνηση να λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή , οι υπουργοί να έχουν πεισθεί και να είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν υπερωρίες για το τεράστιο εγχείρημα που θα πρέπει να φέρουν σε πέρας και η κοινωνία να αποδεχτεί χωρίς σοβαρές αντιστάσεις τις επώδυνες συνέπειες του τρίτου κύματος σκληρής λιτότητας .
Υπενθυμίζεται κ. Σαμαράς -που δεν κατέφερε να κλεισει εγκαίρως την τελευταία εξιολόγηση της χώρας – πήγαινε στις 9 το πρωί στο Μαξίμου και έφευγε στις 12 το βράδυ ασχολούμενος με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος συμβουλευόμενος και τον κ.Βενιζέλο . Τραβούσε το αυτί των υπουργών, στραμπουλούσε χέρια διοικητών, έβρισκε παρακαμπτήριες στα χαοτικά αδιέξοδα της γραφειοκρατίας για να προχωρήσουν τα σημαντικά κεφάλαια του μνημονίου.
Ο κ.Τσίπρας δεν σηκώνει – προς το παρόν-τα μανίκια και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με πολιτικό τρόπο τα θέματα του μνημονίου, ενώ οι υπουργοί του φαίνεται να σπρώχνουν με μισή καρδιά το κάρο -κάποιοι μάλιστα ,όπως ο κ.Δρίτσας , εξακολουθούν να αντιδρούν ακόμη στην εφαρμογή όσων έχει η κυβέρνηση ήδη υπογράψει και ψηφίσει.
Από την άλλη πλευρά η κοινή γνώμη που παραμένει μουδιασμένη και έκπληκτη από τις μεταμορφώσεις του κυβερνώντος κόμματος είναι αμφίβολο κατά πόσο θα παραμείνει βουβή στις μεγάλες αλλαγές των συντάξεων που έρχονται και στα νέα χαράτσια που πέφτουν σαν βροχή.
Είναι φανερό ότι ο κ.Τσίπρας επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της – στη γραμμή Καραμανλή και «βασικού μετόχου»το 2004 . Στήνει πόλεμο με τα ΜΜΕ , τα βάζει με τους «νταβατζήδες» των δημοσίων έργων και των μεγάλων προμηθειών και προσπαθεί να δείξει ότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά είναι πιο καθαρή και πιο κοινωνικά ευαίσθητη από τις προηγούμενες.
Όμως το προεκλογικό αφήγημα με τα ισοδύναμα που θα μειώσουν τον αντίκτυπο των σκληρών μέτρων του μνημονίου αλλά και του παράλληλου προγράμματος που θα αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις του δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά ενώ οι υπουργοί που ξεχνούν να δηλώσουν 1 εκατομμύριο ευρώ στο «πόθεν έσχες» ή παίρνουν ποσοστό από τους πολίτες πελάτες των δικηγορικών γραφείων τους μάλλον χαλάνε την εικόνα .
Η έλευση Ολάντ στην Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα δώσει ώθηση στην μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης και θα δείξει στους αποκαρδιωμένους υπουργούς ότι έχουν συμμάχους στην Ευρώπη εφόσον παραμείνουν πιστοί στην μεταρρυθμιστική πορεία της οικονομίας και τηρήσουν τις υποσχέσεις που εδωσαν.
Όμως ,όπως αποκάλυψε ο κ.Σόϊμπλε στη «Λιμπερασιόν» , η Γερμανία και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες (όλες εκτός Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου) την έχουν εδώ και καιρό στημένη στην Ελλάδα έτοιμες να δεχτούν το GREXIT εάν η Αθήνα δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν αρπάξει την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται.
Ο κ.Τσίπρας θέλει πραγματικά να προχωρήσει . Μπορεί όμως -αυτός και η κυβέρνησή του – να φέρει με ασφάλεια το πλοίο στο λιμάνι;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk