ΤτΕ: Μείωση της ζήτησης νέων δανείων το γ’ τρίμηνο 2015

Πιο αυστηρά έγιναν το γ΄ τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά το σοκ των capital controls και τις δυσμενείς προοπτικές που συνεπάγονται για την πορεία της οικονομίας.

Πιο αυστηρά έγιναν το γ΄ τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά το σοκ των capital controls και τις δυσμενείς προοπτικές που συνεπάγονται για την πορεία της οικονομίας.
Ταυτόχρονα καταγράφηκε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από τα αποτελέσματά της προκύπτουν τα εξής:
Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις
Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Οι παράγοντες που οδήγησαν σε πιο αυστηρά κριτήρια ήταν οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.
Αποτέλεσμα των πιο αυστηρών κριτηρίων ήταν να γίνουν πιο αυστηροί και οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, παρά τις αυξημένες ανάγκες για αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων. Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.
Δάνεια προς νοικοκυριά
Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ οι προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ότι τα κριτήρια δεν θα μεταβάλλονταν.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια.
Τα αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα να αυστηροποιηθούν και οι όροι χορήγησης δανείων σε κάποιο βαθμό το γ΄ τρίμηνο του 2015.
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.
Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε, ενώ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk