Πετρόπουλος: Χωρίς πρόβλημα ο ΟΑΕΕ με το μισό έλλειμμα

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εργασίας, μίλησε στον Βήμα fm

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου o Τάσος Πετρόπουλος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το ασφαλιστικό{{{ audio1 }}}

Για την πρόταση σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών με τον τζίρο

«Δεν πρόκειται ούτε για εισφορές ούτε για φόρους. Είναι μια παλιά πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να υπάρχει σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα και ένας πρακτικός τρόπος που έλεγα από τότε που ήμουν διοικητής του ΟΑΕΕ για να εισπράττουμε τις εισφορές κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία. Ένας τρόπος είναι αυτός και αν θα είναι ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι θα είναι. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, με τα στελέχη που διαθέτει στο ΥΠΟΙΚ και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα είναι αποτελεσματική ως προς την ειλικρινή δήλωση των εισοδημάτων και δεν θα έχουμε πρόβλημα.»

Για τον ΟΑΕΕ

«12 δις ευρώ οφείλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Τους κυνηγούσε το Δημόσιο για να τους βάλει φυλακή. Όλων των ειδών οι οφειλές έχουν μαζευτεί. Τα μισά να είχαμε, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας και των αναγκών. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που δεν θα δημιουργεί οφειλέτες που θα καταδιώκονται. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να είναι σύστημα καταδίωξης. Πρέπει να είναι ειλικρινές και αντικειμενικό και βεβαίως θα πρέπει να έχει συνέπειες από εδώ και πέρα όποιος αποφεύγει να καταβάλλει.»

Για τις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπών

«Θα προσπαθήσουμε και θα νοιαστούμε να μην υπάρχει καμία μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Κάθε μήνα υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις και την καταβολή τους. Δεν με ρωτάτε το ίδιο πράγμα; Είναι εδώ και χρόνια το πρόβλημα. Είναι μεγάλα τα ελλείμματα των ταμείων, 1 δις ευρώ του ΙΚΑ και πάνω από μισό δις το πραγματικό έλλειμμα, χώρια τις οφειλές που έχουμε. Του ΟΑΕΕ επίσης. Το ΝΑΤ επιδοτείται κατά 92% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πολλά τα ελλείμματα και γι’ αυτό λέμε να φτιάξουμε το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι βιώσιμο και αποδοτικό στο μέλλον. Μας την «πέσανε» μόλις το αναφέραμε. Να μην κάνουμε τίποτα; Να φοβούνται αν δεν κάνουμε τίποτα! Να είναι έτοιμοι να δουν πώς θα ζήσουν μετά από κάποια χρόνια, αν τα αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι σήμερα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk