Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και έξι χρόνια…

Mε ενδιαφέρον αλλά και με απογοήτευση παρακολουθούμε την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική και το σύστημα υγείας γενικότερα.

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και έξι χρόνια… | tovima.gr
Mε ενδιαφέρον αλλά και με απογοήτευση παρακολουθούμε την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική και το σύστημα υγείας γενικότερα.
Παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και έξι χρόνια. Βλέπουμε μέτρα και αποφάσεις από κυβερνήσεις που είτε υπακούν τυφλά στις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων είτε διακατέχονται από την αλαζονεία της ανίσχυρης αντιπολίτευσης και της πρόσφατης εκλογικής νίκης.
Η φαρμακευτική περίθαλψη κακοποιήθηκε βάναυσα από τις επιταγές της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που υποτίθεται ότι θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Εις μάτην περιμέναμε να το δούμε αυτό από την Εργαλειοθήκη Ι και προέκυψε το 2013 η Εργαλειοθήκη ΙΙ. Αυτό το toolkit, όπως αναφερόταν παλιά επί υπουργίας Χατζηδάκη, θα ήταν η λύση των δημοσιονομικών της χώρας μας.
Περιμέναμε λοιπόν να πέσει η τιμή στο γάλα αλλά δεν έπεσε. Περιμέναμε να πέσει η τιμή των καυσίμων αλλά δεν έπεσε. Περιμέναμε με το άνοιγμα του επαγγέλματος του… κομμωτή να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός αλλά ούτε αυτό έγινε.
Και ερχόμαστε στο toolkit νούμερο 2 που η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς καταγγέλλει διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υφάρπαξε τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ. Και ξαφνιαζόμαστε όλοι όταν η νέα κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και αρχηγό κόμματος έρχεται και την υιοθετεί.
Υιοθετεί λοιπόν μέτρα που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στα αρτοποιεία αλλά και στα φαρμακεία. Πώς; Δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματικά δήθεν αναπτυξιακά κεφάλαια να επενδύσουν και να εξαγοράσουν κοψοχρονιάς τον μικρομεσαίο επαγγελματία που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται να επιβιώσει.
Υιοθετεί λοιπόν η κυβέρνηση μέτρα που θα βάλουν την επιχειρηματικότητα στο Φάρμακο του ελληνικού λαού. Είναι προφανές πως αυτά τα κεφάλαια δεν θα πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα επενδύσουν στα χωριά για να εξυπηρετήσουν αγρότες, ακρίτες και νησιώτες, αλλά τα όποια κεφάλαια έλθουν θα επενδύσουν μόνο σε κεντρικά σημεία, θα λειτουργούν μόνο τις ώρες εμπορικής αιχμής και βέβαια δεν θα δανείζουν φάρμακα στον ασφαλισμένο που δεν έχει χρήματα να πληρώσει ούτε τη συμμετοχή του.
Τα παραπάνω δεν είναι ατεκμηρίωτα. Και ο πλέον αδαής διαβάζοντας απλώς την Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα διαπιστώσει ότι εξαρχής οι συντάκτες οδηγούνται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, χωρίς να υπάρχει συνάφεια με την επιχειρηματολογία τους. Πουθενά επίσης δεν τεκμηριώνουν οικονομοτεχνικά τα συμπεράσματα και κυρίως δεν εκφράζουν ποσοτικά τα οφέλη ή τις επιπτώσεις από τα προτεινόμενα μέτρα.
Αλήθεια, ποιος αρμόδιος υπουργός την έχει διαβάσει; Διότι αν πει κάποιος ότι όντως την έχει διαβάσει και την αποδέχεται, τότε προφανώς τα οικονομικά δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Θα πρέπει να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί: Γιατί τα μέτρα που προτείνονται για τη χώρα μας έχουν απορριφθεί από όλες τις άλλες; Γιατί η Γερμανία δεν ακολούθησε τις επιταγές της Εργαλειοθήκης για τα φαρμακεία το 2004, όπου σημειωτέον προτείνονταν παρόμοια μέτρα; Γιατί η Ιταλία αρνείται σήμερα να τα υιοθετήσει;
Γιατί ασκούν εθνική πολιτική και όχι την πολιτική του ΟΟΣΑ;
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk