Ο χορός των μεταλλίων

Ο ΧΟΡΟΣ των μεταλλίων – τουτέστιν η μεταλλιοθηρία σε χρυσό, αργυρό και τα συνοδευτικά – είναι ως αριθμοί και χώρες

Ο χορός των μεταλλίων | tovima.gr
Ο ΧΟΡΟΣ των μεταλλίων – τουτέστιν η μεταλλιοθηρία σε χρυσό, αργυρό και τα συνοδευτικά – είναι ως αριθμοί και χώρες μια χρήσιμη πινακοθήκη όχι μόνο ως ιστορική καταγραφή αλλά και γεωπολιτική σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Ετσι, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο προσκαλεί και προκαλεί σε ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και σχολιασμό πέραν από τις επιδόσεις και την κατά περίπτωση εθνική ευφορία. Κέρδισαν 43 χώρες περίπου 140 μετάλλια, από τα οποία 47 χρυσά. Ο συσχετισμός των αριθμών που αφορούν τις χώρες και το σύνολο των μεταλλίων οδηγεί σε μια σύγκριση μεταξύ των ηπείρων. Ουσιαστικά τριών (Ευρώπης, Αμερικής, Αφρικής).
nnn
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ στην προκειμένη περίπτωση το ότι στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη διασπορά μεταλλίων. Ποιοτικά θετικό. 49 μετάλλια για 20 χώρες. Στην Αμερική και στην Αφρική τα μετάλλια κατευθύνθηκαν αναλογικά σε πολύ λιγότερες αριθμητικά χώρες. Στην Αμερική το 95% των μεταλλίων ανήκει στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική ενώ η Νότια, ολόκληρη ήπειρος, έχει μετρημένη στα δάχτυλα του ενός χεριού συγκομιδή. Εννιά χώρες, με τη μεγάλη μερίδα στις ΗΠΑ και στην Τζαμάικα, διαμοιράστηκαν – σε πλήρη ανισότητα – έναντι των άλλων κρατών τα 48 μετάλλια.
nnn
ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ η Κένυα που κατέγραψε στην τελική κατάταξη τη μεγάλη ανατροπή με την πρώτη θέση, κάτι το πρωτόφαντο στη διαχρονικότητα του θεσμού και πιο πίσω η Αιθιοπία είναι οι δύο πρώτες στην αφρικανική οκτάδα. Η αναλογία για την Ασία, με την Κίνα να κερδίζει πολλά αργυρά μετάλλια, την Ιαπωνία εξαφανισμένη, τον πληθυσμιακό υπεργίγαντα Ινδία απόντα και τα εμιράτα και σεϊχάτα να αγοράζουν με τα πετροδολάρια Αφρικανούς και «να πουλάνε μούρη» κατά τη λαϊκή έκφραση. Το «κόλπο» στη γειτονική μας Τουρκία απέτυχε παρά το υψηλό οικονομικό κόστος.
nnn
ΣΤΑ ΧΡΥΣΑ μετάλλια που είναι, από πολλές πλευρές και δη οικονομικές, το μεγάλο δέλεαρ, πάλι η Ευρώπη έχει το καλύτερο ανάπτυγμα κατανομής. Εννέα χώρες κέρδισαν 16 χρυσά. Στην Αμερική η αναλογία είναι σαφέστατα συγκεντρωτική (ΗΠΑ – Τζαμάικα), 5 κράτη στα 18 μετάλλια. Στην Αφρική περίπου η ίδια εικόνα με την Αμερική, με τη δεσπόζουσα Κένυα και σε απόσταση η Αιθιοπία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk