Μιχαήλ Βλασταράκος: «Τα ελλείμματα απειλούν τα δημόσια νοσοκομεία»

Δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τα νοσοκομεία λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών, εκτιμά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος

Δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τα νοσοκομεία λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών, εκτιμά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Ηδη – αναφέρει – τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, και τονίζει: «Αν στέκεται ακόμη όρθιο το ΕΣΥ, αυτό οφείλεται στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στο λοιπό προσωπικό».
Κύριε πρόεδρε, ποια η σημερινή εικόνα του δημοσίου συστήματος υγείας;
«Θλιβερή. Αν στέκεται ακόμη όρθιο, αυτό οφείλεται στους γιατρούς και στο λοιπό προσωπικό που εργάζονται με αυταπάρνηση. Η δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία ήταν πάντα πολύ έντονη. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει πιο εντατική, αφού λόγω της κρίσης όλο και περισσότερος κόσμος – με ή χωρίς ασφαλιστική κάλυψη – καταφεύγει στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή πολλοί υγειονομικοί συνταξιοδοτούνται, χωρίς όμως να καλύπτεται η θέση τους, αφού προσλήψεις έχουν να γίνουν χρόνια».
Τα νοσοκομεία θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, δεδομένου και του μειωμένου προϋπολογισμού;
«Δύσκολα. Ηδη αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα λόγω των ελλειμματικών προϋπολογισμών. Σε πολλά παρουσιάζονται από καιρού εις καιρόν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σε φαρμακευτικά σκευάσματα, ακόμη και σε τρόφιμα. Ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν ελλείψει αντιδραστηρίων, κλίνες και ολόκληρες κλινικές κλείνουν καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις αυξημένες ανάγκες αν μειωθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός τους. Και μάλιστα τη στιγμή που έχουν αναλάβει και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών, ελλείψει μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ούτε οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξής της δεν υπάρχει, παρότι η κυβέρνηση θέτει – στα λόγια – την ΠΦΥ στις προτεραιότητές της».
Ποια η εικόνα από τις μονάδες υγείας των νησιών, και δη αυτών που βουλιάζουν στην κυριολεξία από πρόσφυγες και μετανάστες;
«Η κατάσταση των νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας των νησιών είναι δραματική. Προσφάτως επισκέφθηκα τα νοσοκομεία στην Κω και στην Κάλυμνο και είδα ο ίδιος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες υγειονομικές μονάδες νησιών. Κλείνουν κλινικές και η λειτουργία των νοσοκομείων θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις επισφαλής λόγω έλλειψης προσωπικού. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται γενικότερα στην Περιφέρεια. Ειδικά στα νησιά που δέχονται τους τελευταίους μήνες πρόσφυγες και μετανάστες τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια. Ο ΠΙΣ «φωνάζει» από την πρώτη στιγμή για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων των περιοχών αυτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν και να πράξουν αναλόγως. Διότι πολύ φοβάμαι ότι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην περιοχή αυτή το θεραπεύειν θα είναι δύσκολο».
Τι μέλλει γενέσθαι με τους νέους γιατρούς; Πώς μπορεί να αποτραπεί η μετανάστευσή τους σε άλλες χώρες;
«Βγαίνουν κάθε χρόνο από τις ελληνικές ιατρικές σχολές λαμπρά μυαλά, που εν τέλει δεν απορροφώνται από το σύστημα της χώρας μας. Μόλις πάρουν την ειδικότητά τους, φεύγουν στο εξωτερικό όπου πολλοί – σήμερα περισσότεροι από παλαιότερα – σκέφτονται να εγκατασταθούν. Το τι φταίει το γνωρίζουμε όλοι. Πώς μπορεί να αποτραπεί η μετανάστευση; Με πολλούς τρόπους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, να ανοίξουν θέσεις, να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, να αναπτυχθεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να γίνουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών, να αναβαθμιστεί η περίθαλψη στην Περιφέρεια και στη νησιωτική Ελλάδα, και βεβαίως να δοθεί βάρος στη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Αυτός ο τομέας ελάχιστα αξιοποιείται στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό ότι αποτελεί μοχλό πραγματικής ανάπτυξης μιας χώρας».
Και κάτι τελευταίο για το Ταμείο σας. Είχατε μια συνάντηση στην αρχή της εβδομάδας με τους εκπροσώπους του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ. Υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ταμείου;
«Η αναμενόμενη οικονομοτεχνική εκτίμηση θα δείξει τον δρόμο της βιωσιμότητας του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια. Θα θέλαμε και επιθυμούμε το Ταμείο μας, το οποίο εξακολουθεί να έχει καλή σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους (4 προς 1), να παραμείνει ανεξάρτητο και να μη χαθούν τα όποια αποθεματικά έχουν μείνει στη μεγάλη χοάνη του ελλειμματικού ασφαλιστικού συστήματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk