Ιδιωτικές τράπεζες και μετά την ανακεφαλαιοποίηση προεξοφλεί η αγορά

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο για τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι σε επίπεδο κλαδικού δείκτη έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 30%. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η ανοδική αυτή κίνηση, παρά τα χαμηλά επίπεδα τιμών από τα οποία ξεκίνησε, δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς ποντάρει στο ήπιο σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης.
Δηλαδή σε ένα αποτέλεσμα από την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού και από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα καθιστά δυνατή τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τεσσάρων συστημικών ομίλων.


Ελλειμμα και κάλυψη
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί εφόσον το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει από το βασικό σενάριο της δοκιμασίας καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημειώνουν αναλυτές, προϋπόθεση για να μπορέσουν να είναι επιτυχημένες οι νέες εκδόσεις μετοχών που θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους είναι το ύψος τους συνολικά για το σύστημα να μην ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.
Ενα μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα προέλθει από το «κούρεμα» των ομολογιακών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει οι τράπεζες, η ονομαστική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.


Θετική η αγορά

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στη δημόσια προσφορά που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη για ομόλογα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ήταν θετική.
Τον συνολικό λογαριασμό θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο μία ευνοϊκή μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου για τον συμψηφισμό με μελλοντική κερδοφορία των ζημιών που θα προκύψουν από τις προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν για τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες.

Γεύση από stress tests

Εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών ομίλων ολοκλήρωσαν την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη τις πρώτες τετ α τετ συναντήσεις τους με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που διεξάγει τα stress tests.
Στο πλαίσιο αυτό, πήραν μία πρώτη γεύση κυρίως σε μεθοδολογικά ζητήματα της άσκησης. Από τις παρουσιάσεις δεν προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ωστόσο ενδεχομένως να είναι δυνατή κατόπιν επεξεργασίας των δεδομένων μία πρώτη κατά προσέγγιση εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ύψος της νέας ανακεφαλαιοποίησης αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου. Οι τραπεζικές διοικήσεις θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγα 24ωρα νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.
Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νομοθετικές βελτιώσεις ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς καθυστερήσεις. Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.
Η διαδικασία αυτή θα συνδεθεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk