Βίζερ: Βούληση Τσίπρα να δώσει στην Ελλάδα νέο προσανατολισμό

«Στις διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα νέο προσανατολισμό», επισημαίνει ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τ.Βίζερ σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα τα κάταφέρει. Επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δημοσιονομικό. Ανοικτό αφήνει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τις δαπάνες των κρατών-μελών σχετικά με τους πρόσφυγες.

«Στις διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό», επισημαίνει ο επικεφαλής του Euro Working Group, ο Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», απαντώντας στο ερώτημα εάν θα τα καταφέρει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν έχει μόνον δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται βαθιές αλλαγές στη διοίκηση, όπως επίσης «κτίσιμο» νέας εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, ώστε να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα.

Ο Τόμας Βίζερ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση φόρου για τους πρόσφυγες και ότι η φορολογία είναι υπόθεση των επί μέρους εθνικών κρατών, επισημαίνει πως η επιτυχημένη ενσωμάτωση προσφύγων θα επιδράσει μεσοπρόθεσμα ενισχυτικά για την ανάπτυξη.

Κατά την άποψή του, για πολιτικούς λόγους, είναι λογικό να υπάρξει μέσα στο 2015 και το 2016 ειδική μεταχείριση για τις δαπάνες της ενσωμάτωσης προσφύγων, κάτι που σίγουρα δεν είναι μέτρο διαρκείας.

Όπως σημειώνει, αυτό (σ.σ. η ειδική μεταχείριση) θα είναι πιο εύκολο όσο περισσότερο μια χώρα έχει τηρήσει τις δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, ενώ για την Επιτροπή θα είναι, από την άλλη πλευρά, ακόμη δυσκολότερο να εγκρίνει επιπλέον αποκλίσεις, εάν η χώρα δεν είχε ήδη νωρίτερα ακολουθήσει τις συστάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk