Ανατροπές φέρνει το πόρισμα για το Ασφαλιστικό

Το καυτό πόρισμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο το σύστημα

Το καυτό πόρισμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο το σύστημα στις υπάρχουσες συνθήκες της υψηλής ανεργίας (25%), των μειωμένων αποδοχών (30% την τελευταία πενταετία) και του παγώματος των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι.
Η επιτροπή τεχνοκρατών που συνεστήθη πριν από τις εκλογές θα παραδώσει την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό αρμόδιο για τα Ταμεία Αναστάσιο Πετρόπουλο – τη μελέτη για την οικονομική κατάσταση του συστήματος και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης των Ταμείων και τον κίνδυνο κατάρρευσης ορισμένων εξ αυτών.
Η γενική αρχή είναι η μεγαλύτερη σύνδεση των εισφορών με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, η μείωση του διοικητικού κόστους λειτουργίας και η εξίσωση των παροχών για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το πού εργάζονται.
Κατά τις πληροφορίες το πόρισμα περιλαμβάνει προτάσεις για τη συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν φορέα, δηλαδή το ΙΚΑ, και εναλλακτικά την ομαδοποίησή τους σε τρεις φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).
Ειδικά για το Δημόσιο οι ενοποιήσεις και οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, καθώς, όπως είναι γνωστό, σήμερα υπάρχουν 11 Ταμεία του δημόσιου τομέα και το Ταμείο των στρατιωτικών που αφορούν συνταξιοδοτικές παροχές (κύρια σύνταξη, επικουρική και μερίδια από τα μετοχικά ταμεία που βρίσκονται σε κατάρρευση λόγω της μείωσης αποδοχών και εισφορών).
Επίσης εισηγείται τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την ενοποίηση των εισφορών και παροχών με κορμό τα όσα ισχύουν σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Για τις περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (μνημονιακή υποχρέωση) για τις οποίες πιέζεται να αποφασίσει η κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα, οι τεχνοκράτες έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για μικρές μειώσεις στο σύνολο των συντάξεων.
Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιλέγει οι περικοπές να είναι υψηλότερες σε ποσοστό, αλλά να ισχύσουν μόνο για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Το πόρισμα των τεχνοκρατών αφορά στην ουσία τον σχεδιασμό μιας νέας «αρχιτεκτονικής δομής» του συστήματος και ενίσχυσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
Στο τελικό σχέδιο θα καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις τις οποίες έχουν διατυπώσει μέλη της 12μελούς επιτροπής τεχνοκρατών. Στη συνέχεια τον λόγο θα έχουν οι εργοδοτικοί φορείς και τα συνδικάτα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί των αλλαγών.

σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο των Σοφών προβλέπεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ όπως ισχύει και σήμερα, ότι όλες οι εισφορές θα συλλέγονατι μέσω της εφορίας και ότι η επικουρική σύνταξη θα είναι ανάλογη των εισφορών.

Οι πίνακες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για το Ασφαλιστικό

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk