Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες

Επαφές με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM -Single Supervisory Mechanism) θα έχουν το επόμενο διήμερο εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών ομίλων, στο πλαίσιο των εν εξελίξει stress tests.

Επαφές με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM -Single Supervisory Mechanism) θα έχουν το επόμενο διήμερο εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών ομίλων, στο πλαίσιο των εν εξελίξει stress tests.
Στις τετ-α-τετ συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Φρανκφούρτη, θα γίνει το πρώτο κρίσιμο «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο πλευρών για τον προσδιορισμό του λογαριασμού της νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Η ευρωπαϊκή αρχή θα παρουσιάσει την πρώτη εικόνα από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) που έχει ολοκληρωθεί και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρήσης.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ στις ασκήσεις αντοχής που διενεργούνται.
Το ποσό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το «πέρασμα» των τραπεζών στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Με βάση διαρροές στον ξένο Τύπο, η Ευρωτράπεζα φέρεται να ανεβάζει τον ελάχιστο πήχη για τους δείκτες Core Tier 1 στο 9,5% στο βασικό σενάριο της δοκιμασίας και στο 8% στο ακραίο έναντι 8% και 5,5% στα stres tests της περυσινής χρονιάς.
Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στον SSM στοιχεία για τον περιορισμό του κεφαλαιακού ελλείματος που θα προκύψει, κυρίως μέσω της προς τα πάνω αναπροσαρμογής των εκτιμήσεων για τα οργανικά κέρδη της ερχόμενης τριετίας.
Επιπλέον, εξετάζεται η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση κάποιων από τους πιστωτές των τραπεζών, πχ. κατόχους junior ομολόγων, με τη μετατροπή των τίτλων που διακρατούν σε μετοχές.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να υποχωρήσει το ύψος των εκδόσεων νέων μετοχών, καθιστώντας εφικτή την πλήρη κάλυψή τους από παλαιούς μετόχους και νέους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες σε φρέσκα κεφάλαια που θα προκύψουν στο ακραίο σενάριο θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατά πάσα πιθανότητα με εργαλεία που δεν επηρεάζουν τουλάχιστον στην παρούσα φάση τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών.
Για παράδειγμα, μία πρόταση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, περιλαμβάνει την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές, με ρήτρα μετατροπής συνδεδεμένη με τις επιδόσεις της τράπεζας.
Εάν τα αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων είναι ικανοποιητικά, η σχετικά βοήθεια θα αποπληρώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, οι μέτοχοι θα ζημιώνονται δια της μείωσης των ποσοστών τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk