Σταθάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένους επενδυτικούς ομιλους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθακης.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένους επενδυτικούς ομιλους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθακης.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τύχη των κόκκινων δανείων συνολικά είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς κι όταν οι συζητήσεις ολοκληρωθούν θα γίνει και η σχετική νομοθέτηση. Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στις εκκρεμότητες των παλαιών αναπτυξιακών νόμων είπε πως πρόκειται για 4,6 δις ευρώ εγκεκριμένων επιδοτήσεων, αλλά τα διαθέσιμα κεφάλαια δεν υπερβαίνουν τα 1,2 δις ευρώ.

Ως εκ του συμπλήρωσε ο υπουργός αρκετοί από τους επενδυτές είτε θα προταθεί να επιλέξουν φορολογικά κίνητρα ή να στραφούν σε έκτακτο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ακόμη ο κ. Σταθακης είπε πως μάλλον η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων ύψους περί τα 600 εκατ. ευρώ δεν θα είναι στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ από το παλιό έχουν απενταχθει 917 έργα και πρόκειται να ενταχθούν αλλά 487 λόγω πολύ υψηλών ποσοστών επιχορήγησης και μη επιλεξιμων δαπανών, ανέφερε ο υφυπουργός κ. Αλέξης Χαριτσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φάνηκε ακόμη να διαψεύδει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία νέου φορέα για τις μεγάλες επενδύσεις, λέγοντας ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των δύο υπαρχόντων φορέων. Και για τις Σκουριές είπε οτι το πρόβλημα προκύπτει από το νομοθετικό κενό που υπάρχει μεταξύ των ορυχείων και της εξορυκτικής δραστηριότητας για αυτο και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Παράλληλα ο κ. Σταθάκηςσημείωσε ότι έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα έχει αναδρομική ισχύ. Τονισε οτι η κυβέρνηση επανασχεδιάζει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη προχωρά το υπουργείο Οικονομίας.

Οπως είπε ο υπουργός, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Κατά τα άλλα οι κκ Σταθακης και Χαριτσης επανέλαβαν για το ΕΣΠΑ τα κεφάλαια που έχουν εισρευσει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ύψους 2 δις ευρώ και ανακοίνωσαν τέσσερα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα των πτυχιουχων, τον τουρισμό και γενικοτερα τους οκτώ επιλέξιμες τομείς (διατροφη, ενέργεια, κατασκευές κλπ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk