Στο επίκεντρο τράπεζες και ύφεση

Με κέρδη 30% για τις τράπεζες και υπεραπόδοση για την Εθνική (σχεδόν +50%) ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Με κέρδη 30% για τις τράπεζες και υπεραπόδοση για την Εθνική (σχεδόν +50%) ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν από τη μία πλευρά τις εξελίξεις στο θέμα της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου και στο κατά πόσον το μέγεθος του λογαριασμού θα ικανοποιήσει του υφιστάμενους μετόχους ώστε να υποστούν ελεγχόμενο dilution (διασπορά μετοχών) και από την άλλη να εστιάζουν στις προσδοκίες που δημιουργούνται σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο και λόγω του γεγονότος ότι σύμφωνα με το Reuters η Qatar National Bank και οι τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka ενδιαφέρονται για τo μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank, ενώ σε κάποιο σχήμα θα συμμετάσχει και ένας κινεζικός όμιλος. Η Εθνική φέρεται ότι είχε δεχθεί προσφορά από την QNB, η οποία αποτιμούσε τη Finansbank σε 3 δισ. ευρώ περίπου, ενώ όπως λέγεται η ελληνική τράπεζα θέλει να έχει συγκεκριμένες προσφορές όταν βγουν τα αποτελέσματα των stress tests.
Η μετοχή της Finansbank στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τον τελευταίο μήνα σημειώνει κέρδη 90%.
Εν τω μεταξύ οι επενδυτές εστιάζουν και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος με ρυθμό μικρότερο από αυτόν που προβλέπουν οι δανειστές στο Μνημόνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Οικονομικών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατέθηκε τη Δευτέρα συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Μνημονίου για ύφεση 2,3% εφέτος και 1,3% το 2016, προτού η χώρα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2017, αλλά υπάρχουν πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς είχαμε επιδόσεις ρεκόρ στον τουρισμό, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν λιγότερο, καθώς οι Ελληνες ξόδεψαν χρήματα που φύλαγαν στα σεντούκια ή είχαν βγάλει στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού τους.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της Citigroup, αν και εκτιμούν πως η ύφεση μπορεί να είναι πιο ήπια, εν τούτοις προβλέπουν ότι η διάρκειά της θα είναι μεγαλύτερη, ενώ συνολικά τα μέτρα λιτότητας θα έχουν μια αρνητική επίπτωση 3,6% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης για 3,5% του ΑΕΠ ή 5,7 δισ. ευρώ από τη Eurobank). Επιπλέον, για τη Eurobank, οι εκτιμήσεις για τον υφεσιακό αντίκτυπο δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αισιόδοξες, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν εκτιμά το ονομαστικό μέγεθος κάποιων μέτρων που ίσως έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.


Citigroup
Η Εθνική και η πώληση της Finansbank

Βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με επιπτώσεις όμως στα κέρδη του Ομίλου, «βλέπει» για την Εθνική σε περίπτωση πώλησης της θυγατρικής της στην Τουρκία η Citi. Το 2014 πρόσφερε τα μισά κέρδη, αλλά χωρίς τη Finansbank η ΕτΕ δεν θα επιστρέψει στην κερδοφορία πριν από το 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk