Κοινή αγορά για τις δύο πλευρές του Ειρηνικού

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP)

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP) σηματοδοτεί μια ιστορική συμφωνία που μετατρέπει τις δύο πλευρές του ωκεανού σε κοινή αγορά, ενώ αφορά 800 εκατομμύρια κατοίκους, σε 12 χώρες, που πραγματοποιούν το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, του Μπρουνέι, της Χιλής, της Μαλαισίας, του Μεξικού, της Νέας Ζηλανδίας, του Περού, της Σιγκαπούρης και του Βιετνάμ θα οδηγήσει σε μείωση των δασμών και των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές του συνασπισμού, ενώ θεωρήθηκε ευρέως πραξικόπημα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι νομοθέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στις θέσεις εργασίας και στη βιομηχανία των ΗΠΑ.
«Οικονομική ραχοκοκαλιά»


Για ορισμένους η TPP αφορά τόσο τη γεωπολιτική όσο και το εμπόριο. Αποκαλείται συχνά «οικονομική ραχοκοκαλιά» της «στροφής» του προέδρου Ομπάμα στην Ασία.
Ο στόχος για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι να πάρουν κεφάλι έναντι της Κίνας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην TPP, και να δημιουργήσουν μια οικονομική ζώνη στον Ειρηνικό που να εξισορροπήσει την οικονομική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή, σημειώνουν οι «Financial Times».
Η Κίνα ευχήθηκε, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εμπορίου της, η TPP να συμβάλει στη σύναψη και άλλων τοπικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Ωστόσο, αν και η ΤPP έχει αντιμετωπιστεί κατά το παρελθόν ως μια κίνηση των ΗΠΑ για να αναχαιτίσει την Κίνα, τα τελευταία χρόνια επικρατούν πιο ήπιες αντιλήψεις στην Ουάσιγκτον. Πολλοί παράγοντες της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας αισθάνονται ότι η πραγματική υπόσχεση της TPP βρίσκεται στο άνοιγμά της για τη συμμετοχή μελλοντικά και άλλων χωρών, ειδικά της Κίνας.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσης υπογράψει ποτέ κατά το παρελθόν μια διμερή εμπορική συμφωνία. Ετσι το αποτέλεσμα τώρα είναι μια de facto εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω ενοποίηση της ιαπωνικής οικονομίας με αυτές της Βόρειας Αμερικής.
Πιέσεις και στην ΕΕ


Με το βλέμμα στο αδύναμο γεν και στον ανταγωνισμό η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ και οι υποστηρικτές της στο Κογκρέσο πίεζαν πάντως να συμπεριληφθεί στην TPP και μια απαγόρευση χειραγώγησης νομισμάτων. Η TPP δημιουργεί μια νέα οικονομία στην περιοχή του Ειρηνικού, μειώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς σχεδόν για τα πάντα, από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως την κλωστοϋφαντουργία αλλά και τις πληροφορίες. Παράλληλα θέτει νέους κανόνες τόσο για τις επενδύσεις όσο και για το περιβάλλον αλλά και την αγορά εργασίας. Αφορά επίσης τη χάραξη κανονισμών για την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα, για ζητήματα όπως οι διασυνοριακές ροές δεδομένων και το πώς οι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.
Υστερα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, με τον τελευταίο «γύρο» να πραγματοποιείται το τελευταίο εξαήμερο στην Ατλάντα των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εμπορίου των 12 χωρών που θα συμμετάσχουν στην ΤPΡ ανακοίνωσαν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα ασκήσει πιέσεις και στην ΕΕ προκειμένου και η ίδια να προωθήσει τη δική της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, σημειώνουν οι «Financial Times». Οι αγορές παρέμειναν σχετικά ασυγκίνητες στην είδηση του ΤΡΡ, ίσως επειδή πιστεύουν ότι η επικύρωση της συμφωνίας από τα αντίστοιχα κοινοβούλια θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk