Η κρίση τσάκισε εταιρείες, κοινωνία και δημόσια έσοδα

Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τα δημόσια έσοδα.
Από έρευνα της Grant Thornton σε δείγμα 4.997 επιχειρήσεων που εξετάζει τις επιδόσεις τους την περίοδο 2009-2014 προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές απώλεσαν το 19% του απασχολούμενου δυναμικού, αναδεικνύοντας την ανεργία ως το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, η δραστική μείωση των εργασιών τους ψαλίδισε τα κέρδη και συρρίκνωσε κατά 60% (!) τον φόρο εισοδήματος που κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος φαίνεται να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, εν τούτοις, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνάγεται ότι έχουν χάσει το 10% των πωλήσεών τους. Αντιθέτως, σε επίπεδο μικρών εταιρειών, αυτές έχουν «χάσει» το 35% των πωλήσεών τους.
H συνολική λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 32% (4,8 δισ. ευρώ) από το 2009 στο 2014. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η συνολική κερδοφορία προ φόρων των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίζεται μειωμένη κατά 86% (5,3 δισ. ευρώ). Ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι κατά τα τελευταία δύο έτη αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών με κερδοφορία.
Μειώθηκε ο δανεισμός


Ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ. Η μείωση στον συνολικό καθαρό δανεισμό των επιχειρήσεων έχει τις βάσεις της κυρίως στην αδυναμία πρόσβασης σε νέα δανειακά κεφάλαια και στην αυξανόμενη πίεση από πλευράς χρηματοπιστωτικού τομέα για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.
Η παραπάνω έρευνα της Grant Thornton θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου.
Στο συνέδριο θα παρευρεθεί ο Global CEO της Grant Thornton International κ. Εντουαρντ Νάσμπαουμ, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Business Focus in Greece» θα παρουσιάσει την παγκόσμια έκθεση του International Business Report της Grant Thornton για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες 200 επιχειρηματιών στην Ελλάδα και περισσοτέρων από 10.000 παγκοσμίως.
Εκτός από τον κ. Νάσμπαουμ, στην εκδήλωση με τίτλο «Greek economy / restart» θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Ergasias AE κ. Νίκος Καραμούζης με θέμα «Οι επιπτώσεις των capital controls στις ελληνικές επιχειρήσεις».


Αβεβαιότητα
Πτώση της αισιοδοξίας

Οι συνεντεύξεις οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αποκαλύπτουν πτώση της αισιοδοξίας για την οικονομία από -38% το δεύτερο τρίμηνο σε -60% το τρίτο τρίμηνο.
Παράλληλα η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο κύριος περιορισμός που πνίγει την ελληνική επιχειρηματική ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς να έχει ξεθυμάνει ως έναν βαθμό μετά τις εκλογές, αλλά υπάρχει ακόμη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα αποτελεί την 45η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών στο ύψος των 238 δισ. δολαρίων το 2014, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης δυναμικότητας της Grant Thornton κατατάσσει την Ελλάδα στο νούμερο 51, στην ίδια θέση με την Ιταλία για τον δυναμισμό του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk