Ανδρ. Ξανθός: «Θα κάνουμε προσλήψεις με μπλοκάκι στις ΜΕΘ

Τη Πέμπτη 08 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας, μίλησε στον Βήμα fm

Τη Πέμπτη 08 Οκτωβρίου ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΠΥΥ και τις ΜΕΘ{{{ audio1 }}}

Για τις ΜΕΘ και τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με «μπλοκάκι»

«Θα το αντιμετωπίσουμε, έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι δύσκολο θέμα. Υπήρξε μια καθυστερημένη αντιμετώπιση, αλλά θα γίνει αυτό για ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών (σ.σ.: η πρόσληψη με «μπλοκάκι»), για να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό που τώρα υπηρετεί θα μείνει στη θέση του και δεν θα υπάρξει κενό και να τεθεί σε διακινδύνευση η λειτουργία κάποιας ΜΕΘ. Στη συνέχεια, θα πάμε σε νέα προκήρυξη διετούς σύμβασης και εκ παραλλήλου με την προώθηση θέσεων μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών, στοχευμένων σ’ αυτές τις ΜΕΘ, να λειτουργήσει το σύστημα και να ανοίξουν και παραπάνω κρεβάτια που σήμερα είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να υπάρχει λίστα αναμονής για νοσηλεία στις ΜΕΘ. Είναι 20-30 άτομα κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο.»

Για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Είναι ανοιχτό θέμα εδώ και επτά χρόνια που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, ίσως και οκτώ. Λόγω μιας απίστευτης δυσλειτουργίας όλου του συστήματος, κυρίως που είχε να κάνει με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τον ανταγωνισμό και τις ενστάσεις, εκκρεμεί εδώ και οκτώ χρόνια. Έφτασε τώρα στην τελική ευθεία. Διασφαλίσαμε και αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε τώρα εφικτό ότι τα πρώτα 90 ασθενοφόρα θα κατανεμηθούν για να ενισχύσουν το στόλο του ΕΚΑΒ μέσα στους επόμενους μήνες, ως το τέλος του χρόνου, χωρίς πρόβλημα. Ως το τέλος του χρόνου, διότι πρέπει να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Αυτό είναι κατοχυρωμένο και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Σε πρώτη ζήτηση είναι πώς θα βρούμε τη βέλτιστη επιλογή για να κατοχυρώσουμε το υπόλοιπο μέρος των 96 ασθενοφόρων, γιατί το θέμα έχει μπλοκάρει σε μια διαδικασία με ασφαλιστικά μέτρα κτλ. Για να πάρουμε καινούργια, ο διαγωνισμός είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, η συνολική προκήρυξη. Χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση, ιδιαίτερα στους τομείς του ΕΚΑΒ που επιβαρύνονται καθημερινά.»

Για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

«Υπάρχει μια αλληλουχία προβλημάτων που καταλήγει στο να διογκώνονται τα χρέη και προς τους ιδιώτες παρόχους και στα νοσοκομεία. Από τα 790 εκατ. ευρώ που ήταν προϋπολογισμένα για το 2015, ακόμη προσπαθούμε αυτές τις μέρες να δοθεί ένα πακέτο 80 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσήλια ασφαλισμένων. Είναι σε μεγάλη κρίση αυτό το σύστημα και ξεκινά από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας δεν αποδίδονται από τους φορείς προς τον πάροχο και ιδίως από το ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε περίπου 1,5 δις ευρώ αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ και από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αυτά τα χρήματα καθυστερεί τις πληρωμές προς γιατρούς, νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα κτλ. Εμείς, ξεκινάμε μια συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας, σταδιακής εξομάλυνσης και κανονικότητας σ’ αυτές τις πληρωμές.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk