Τα πυρηνικά εργοστάσια «ευάλωτα σε χάκινγκ»

Ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης σε κάποιο από τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη ολοένα και αυξάνεται, προειδοποιεί σημαντική έκθεση στη Βρετανία. Πολλά από τα συστήματα ελέγχου στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας είναι παρωχημένα, ενώ η σύνδεση τέτοιων κρίσιμων υποδομών στο Διαδίκτυο αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο

Ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης σε κάποιο από τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη ολοένα και αυξάνεται, προειδοποιεί σημαντική έκθεση στη Βρετανία.

Πολλά από τα συστήματα ελέγχου στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας είναι παρωχημένα, ενώ η σύνδεση τέτοιων κρίσιμων υποδομών στο Διαδίκτυο αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο, διαπιστώνει η έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chatam House, γνωστού και ως Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τα συστήματα κυβερνοάμυνας σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο για διάστημα 18 μηνών. Και τα ευρήματα δεν είναι καθόλου σημαντικά.

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τρομοκράτες, σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος και χάκερ που δρουν για λογαριασμό κυβερνήσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή ενέργειας.

Ωστόσο, «ακόμα και ένα συμβάν κυβερνοασφάλειας σε μικρή κλίμακα σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι πιθανό να έχει δυσανάλογες επιδράσεις στην κοινή γνώμη και το μέλλον της πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας».

«Μύθος» η ασφάλεια της Διαδικτυακής απομόνωσης

Η έκθεση χαρακτηρίζει «μύθο» την εντύπωση ότι τα συστήματα των πυρηνικών εργοστασίων λειτουργούν απομονωμένα από το Διαδίκτυο και επομένως δεν απειλούνται – οι συντάκτες της έκθεσης ανακάλυψαν μια πληθώρα συνδέσεων γνωστών ως εικονικά προσωπικά δίκτυα ή VPN.

Ακόμα όμως και συστήματα που δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν εύκολα να μολυνθούν με ένα στικάκι USB, προειδοποιεί η έκθεση. Αυτό συνέβη εξάλλου και με τον διαβόητο ιό Stuxnet, πιθανότατα δημιούργημα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο οποίος προκάλεσε σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μέσω Διαδικτύου.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ακόμα ότι οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να εντοπίζουν κρίσιμες υποδομές στις οποίες λειτουργούν επισφαλείς συνδέσεις VPN.

Η έκθεση έρχεται λίγους μήνες μετά το πρώτο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ειδικά για το θέμα της κυβερνοασφάλειας.

Όπως σχολίασε η Πατρίτσια Λιούις, πρώτη συγγραφέας της έκθεσης, «η πυρηνική βιομηχανία μόλις αρχίζει -έστω και με δυσκολία- να συνειδητοποιεί αυτή τη νέα, ύπουλη απειλή».

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk