Ημερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση» στον Πειραιά

Ημερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ημερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.
Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τρίτη ηλικία είναι εκείνη που δέχεται τις πιο μεγάλες πιέσεις από την κρίση. Από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, από τους δυσβάσταχτους φόρους και από τα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Είναι παράλογο να δέχονται τόσα βάρη άνθρωποι, που δεν έχουν την δυνατότητα να αντιδράσουν. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχαν οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν θα υπήρχε σήμερα ελληνική κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Ως γιατρός πιστεύω ότι η βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Είναι η βάση για υγεία αλλά και για μια καλή ποιότητα ζωής. Θα είχαμε πολύ μεγάλο όφελος ως κοινωνία εάν είχαμε ένα καλύτερο εθνικό σύστημα πρόληψης» και επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση της δημοτικής αρχής «να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης, όπως βεβαίως και τις άλλες μας δράσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε απέναντι στην τρίτη ηλικία, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».
Ο κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η εκδήλωση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού πάνω στα θέματα που απασχολούν την τρίτη ηλικία και τα προβλήματα αυτά, όπως ξέρετε, είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα. Ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας, των άνω 65 ετών στην χώρα μας, αντιπροσωπεύει το 19,3% του ελληνικού πληθυσμού και βεβαίως έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο ποσοστό αυτό. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα είναι περίπου το 30% του ελληνικού πληθυσμού τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτή η δημογραφική λοιπόν γήρανση πρέπει να μας βάλλει όλους σε σκέψεις και να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την βοήθεια της ευαίσθητης αυτής ομάδας ηλικιών. Έχει μεγάλη σημασία επίσης, να τονίσουμε ότι σήμερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat έχουμε τέσσερις εργαζόμενους στην Ε.Ε. για έναν συνταξιούχο άνω των 65 ετών. Αυτή όμως η αναλογία το 2060 θα φθάσει δυστυχώς να υπάρχουν 2 εργαζόμενοι για 1 συνταξιούχο. Καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα τίθενται για το κοινωνικό σύνολο, για την οικονομία του κράτους, για τα ασφαλιστικά συστήματα και βέβαια για τα συστήματα υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα γηράσκουσες χώρες».

Επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Διευθυντής της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για τους ηλικιωμένους.
Στην ημερίδα προσκεκλημένοι ήταν γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk