Φτιάχνουν αρειανά βρύα!

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης νερού στον Αρη έγινε γνωστό ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κάνουν πειράματα με βρύα με στόχο να δημιουργήσουν ένα είδος που να είναι ανθεκτικό στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης νερού στον Αρη έγινε γνωστό ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κάνουν πειράματα με βρύα με στόχο να δημιουργήσουν ένα είδος που να είναι ανθεκτικό στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η ιδέα

Μια start up εταιρεία στην Κοπεγχάγη, η Tychobio, κατάφερε να τροποποιήσει γενετικά βρύα ώστε να παράγουν ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος. Οι ερευνητές όταν έμαθαν για αυτό το επίτευγμα αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο για την ανάπτυξη φαρμάκων ή άλλης χρήσης ουσιών που θα ήταν χρήσιμες για τους αστροναύτες αλλά και τη διαστημική εξερεύνηση γενικότερα. Το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν να δημιουργήσουν ένα είδος βρύων που να αντέχει στις συνθήκες του Αρη. Να μπορεί δηλαδή να αναπτυχθεί στο αρειανό έδαφος όπου απουσιάζουν τα θρεπτικά στοιχεία ενώ παράλληλα υπάρχουν τοξικά άλατα.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές ξεκίνησαν πειράματα καλλιεργώντας βρύα διαφόρων ειδών που είχαν τροποποιήσει γενετικά σε χώμα από ένα ηφαίστειο της Χαβάης που προσομοιάζει εκείνο του Αρη. Ένα από τα είδη αποδείχτηκε ανθεκτικό αφού κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στις αφιλόξενες συνθήκες που το είχαν τοποθετήσει. Η ικανότητα των βρύων να αναπτυχθούν στο έδαφος δεν αρκεί αφού θα πρέπει στη συνέχεια να αντέξουν τις θερμοκρασίες του Αρη όπου μετά την δύση του ηλίου σε κάποιες περιοχές πέφτουν στους -20 βαθμούς Κελσίου και σε άλλες αγγίζουν τους -125 βαθμούς Κελσίου! Στις μέχρι τώρα δοκιμές τα τροποποιημένα βρύα άντεξαν άνετα στους -20 βαθμούς Κελσίου αλλά όταν η θερμοκρασία πλησίασε τους -60 βαθμούς Κελσίου τα βρύα δεν έδειχναν πλέον σημάδια ζωής.

Ειδικοί που έλαβαν γνώση για αυτά τα πειράματα επισημαίνουν πάντως ότι οι ερευνητές στη Δανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλους τους αντιπάλους των φυτών στον Αρη που δεν είναι μόνο το τοξικό έδαφος και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν και άλλοι αρνητικοί για την καλλιέργεια φυτών παράγοντες στον Αρη όπως η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση του οξυγόνου αλλά και η έλλειψη νερού. Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στον Αρη είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση αρχικά των αστροναυτών που ταξιδέψουν και θα παραμείνουν εκεί για κάποιο διάστημα όσο βέβαια και αργότερα για τους κατοίκους των πρώτων βάσεων ή αποκιών που θα δημιουργηθούν εκεί.

Ανακάλυψαν ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 5.7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. SPT-CLJ2344-4243 το οποίο ονόμασαν «Φοίνικα». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δομές, αν όχι η μεγαλύτερη, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.

Η ανακάλυψη θα προσφέρει νέα στοιχεία για την δημιουργία των γαλαξιακών σμηνών. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι το σμήνος αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων του Σύμπαντος ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο λαμπρή πηγή ακτινών Χ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.

Στο κέντρο του Φοίνικα υπάρχει ένας γαλαξίας ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές παράγει ετησίως περίπου 740 άστρα. Ο γαλαξίας μας παράγει ετησίως ένα άστρο. Οι ειδικοί έδωσαν στον εν λόγω γαλαξία τον χαρακτηρισμό «σούπερ-μαμά». Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ετήσια παραγωγή άστρων του «Φοίνικα» είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Σμήνους του Περσέα, ενός σμήνους στο οποίο βρίσκονται περισσότεροι από δυο χιλιάδες γαλαξίες.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk