Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε κατά της κούρασης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι με την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε χρόνο τον οποίο δεν χρησιμοποίησαν τα κράτη.

Η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει ανάπτυξη, όμως ο Έτινγκερ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον. «Δεν έχουμε λόγο να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία, όμως παράλληλα δεν υπάρχει και κανένας λόγος για χαλάρωση», υπογράμμισε.

«Ανησυχώ ότι κάποιοι πιστεύουν πως αφήσαμε πίσω μας την κρίση και πως μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο!», προειδοποίησε ο Γερμανός Επίτροπος.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται πως μειώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ο Έτινγκερ απάντησε ότι «πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν σε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ιρλανδία ήταν μια επιτυχία. Επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Όμως παρατηρώ και μια κούραση από τις μεταρρυθμίσεις. Ο καιρός που εξαγόρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τους Ευρωπαίους με τη γενναιόδωρη νομισματική του πολιτική, χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. Και τώρα αναρωτιέμαι πώς διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία για να βελτιώσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος υπέγραψε».

Παρόλα αυτά ο Έτινγκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί «με όποια κυβέρνηση» σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από μια (κυβέρνηση) ευρείας πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε: «εκτιμώ πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί».