ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)


1 σκελίδα σκόρδου

700 γρ. κίτρινες πατάτες, ξεφλουδισµένες, κοµµένες σε λεπτές ροδέλες

φρεσκοτριµµένο, πιπέρι

250 γρ. γραβιέρα

10 γρ. ανθός αλατιού

300 ml κρέµα γάλακτος

1/4κ.γ. µοσχοκάρυδο

1 αβγό, ελαφρά χτυπηµένο

50 γρ. βούτυρο + λίγο ακόµη για την επάλειψη του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Πατάµε µε τη λάµα ενός µαχαιριού τη σκελίδα σκόρδου να σπάσει, τρίβουµε µε αυτήν ένα µακρόστενο πυρέξ και το βουτυρώνουµε.

Στρώνουµε τις µισές πατάτες στο πυρέξ και τις πασπαλίζουµε µε το πιπέρι και το αλάτι. Ρίχνουµε το µισό τυρί. Στρώνουµε από επάνω τις υπόλοιπες πατάτες.

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε την κρέµα γάλακτος, το αβγό και το µοσχοκάρυδο. Περιχύνουµε µε το µείγµα τις πατάτες και ρίχνουµε το υπόλοιπο τυρί. Μοιράζουµε επάνω το βούτυρο σε µικρά κοµµάτια. Σκεπάζουµε το πυρέξ µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι οι πατάτες να µαλακώσουν. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, ξεσκεπάζουµε, ώστε να ροδίσει η κρούστα.