ΟΣΟΙ ενδιαφέρονται για τη γεωπολιτική πλευρά του παγκόσμιου αθλητισμού θα πρέπει να πρόσεξαν ότι στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων σχηματοποιήθηκε μια αριθμητική και ποιοτική υπεροχή των εκπροσώπων του βαλκανικού χώρου. Το γεγονός έχει αυτονόητη σημασία για περισσότερους από έναν λόγους. Με εξαίρεση την Τουρκία και σχετικά τη Ρουμανία όλες οι άλλες χώρες έχουν μικρό πληθυσμό, άρα και δεξαμενή ανθρώπων περιορισμένη. Επίσης λίγο-πολύ όλες περνούν δύσκολες από οικονομικής πλευράς φάσεις. Θέμα υπάρχει και στην από οργανωτικής πλευράς λειτουργία του αθλητικού οικοδομήματος. Και μερικά άλλα.
nnn
ΟΙ ΤΡΕΙΣ διεθνείς εκδηλώσεις, από όπου εξάγεται η διαπίστωση της βαλκανικής δυναμικής παρουσίας, είναι: Η «Παγκόσμια Λίγκα» της Υδατοσφαίρισης, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης εφήβων –στο ελληνικό έδαφος –και οι δύο αγώνες εθνικών ομάδων εφήβων και νεανίδων Υδατοσφαίρισης στους Α’ Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Αυτά συνέβησαν σε ανάπτυγμα χρόνου περίπου πέντε εβδομάδων. Αν πάρουμε ως μέτρο αποτίμησης τις πρώτες τετράδες έχουμε αριθμό 16 και ως προς τα μετάλλια 12. Στον συνολικό αριθμό 16 οι παρουσίες από εθνικές ομάδες των Βαλκανίων –καλύπτει το 56%… Εννέα τον αριθμό και σε μετάλλια επτά (από τα οποία τα δύο χρυσά). Οι χώρες είναι η Σερβία (με τα δύο χρυσά στην υδατοσφαίριση ανδρών και εφήβων), η Κροατία (δύο αργυρά), η Ελλάδα (δύο χάλκινα) και η Τουρκία (ένα χάλκινο).
nnn
ΕΝΩΣΗ αθλητικών δημοσιογράφων των βαλκανικών χωρών πριν από 84 χρόνια! Την ανακοίνωση, συνοδευόμενη από τεκμήρια, παρουσίασε εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης αθλητικών συντακτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγινε στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας με συμμετοχή των φορέων αθλητικών δημοσιογράφων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μαυροβουνίου, FYRΟΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ιδέα είχε ο βούλγαρος δημοσιογράφος Ιβάν Σελβιέλεφ κατά τους Β’ Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου που έγιναν στην Αθήνα το 1931. Πρόεδρος ήταν ο Ρουμάνος N. Μποερέσκου, γενικός γραμματέας ο ιδιαιτέρου κύρους τότε συνεργάτης τού «Ελευθέρου Βήματος» Γ. Χανιώτης, που υπέγραφε ως GEO, και μέλη οι προαναφερθείς Σελβιέλεφ, ο Τούρκος Βαμίκ Μπέη και ο Ελληνας Σταύρος Γιαννοτόπουλος. (Ζητούνται σχετικές πληροφορίες)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ