Ενας από τους σπουδαιότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Βελέντζας πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Βελέντζας εμφανίστηκε σε παραπάνω από 200 ταινίες όλων των ειδών, πολλές από τις οποίες έχουν γράψει Ιστορία. Αρκεί, ενδεικτικά να αναφέρουμε τις κωμωδίες «Ενας βλάκας και μισός», «Της κακομοίρας», «Εξω οι κλέφτες» και «Κάτι κουρασμένα παλικάρια». Σε πολλές ταινίες υποδύθηκε χωροφύλακες και στρατιωτικούς.
Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του έγινε το 1948 στην ταινία «Οχυρό 27» και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο το με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως» του Θιάσου Β. Αργυρόπουλου. Οι θεατρικές συνεργασίες του με τους θιάσους Βέμπο, Αυλωνίτη – Βασιλειάδου – Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. είχαν ως αποτέλεσμα μια πλούσια θεατρική καριέρα.
Η χαρακτηριστική, βαριά φωνή του Γ. Βελέντζα χρησιμοποήθηκε κατά κόρον σε μεταγλωτίσσεις κινηματογράφου και τηλεόρασης. Πολλοί θα την θυμούνται από την σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Για την ταινία του Πατρίς Βιβάνκος «Ζωή χαρισάμενη» (1993) ο Βελέντζας κέρδισε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια από τις τελευταίες ταινίες του ήταν το «Αίνιγμα» του Γιάννη Σολδάτου στην οποία ο Βελέντζας συμπρωταγωνίστησε με τον Θανάση Βέγγο, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία.