Το πρώτο πακέτο σκληρών και σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιων μέτρων αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και οι φορολογούμενοι από αύριο θα πληρώνουν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία ως σήμερα ήταν στο 13%, ενώ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα ισχύσουν οι νέοι αυξημένοι συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης και οι φόροι πολυτελείας για σκάφη αναψυχής, ΙΧ μεγάλου κυβισμού και πισίνες.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη, πέρα από τους καταναλωτές μέσω των αυξήσεων ΦΠΑ, θα βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν με υψηλότερη φορολογία αλλά και αυξημένη προκαταβολή φόρου.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες, καθώς και τη μείωση των ορίων πάνω από τα οποία θα μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις για χρέη στην Εφορία, στα Ταμεία και στις τράπεζες (σήμερα το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις είναι τα 1.500 ευρώ).

Παράλληλα πρόσθετες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όλους όσοι πληρώνουν ασφάλιστρα για τα οχήματά τους, καθώς και για περιουσιακά στοιχεία που είναι ασφαλισμένα έναντι του κινδύνου πυρός. Στην περίπτωση των οχημάτων ο φόρος επί του ασφαλίστρου αυξάνεται από το 10% στο 25% και ο φόρος στα ασφάλιστρα πυρός κατοικιών ανεβαίνει στο 25% από 20% που ήταν πριν από την ψήφιση του νέου νόμου.
Για τις επιχειρήσεις ο φόρος στα κέρδη ανεβαίνει στο 29% από 26%, ενώ η προκαταβολή φόρου πιάνει οροφή στο 100% από 80%. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Για μικρότερες επιχειρήσεις θα αυξηθεί από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 στο 75% από 55% σήμερα.
Παράλληλα επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων. Αυξάνεται επίσης από 10% σε 13% ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών), για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές). Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή 13%.
Τα σκάφη αναψυχής
Επιπλέον για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτι, τα οποία προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα αναδρομικά.
Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και για τον λόγο αυτόν η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι φορολογούμενοι που ήδη υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 δεν απαιτείται να προβούν σε συμπληρωματική δήλωση.
Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους πιαστούν στη δαγκάνα των αυξημένων συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορά ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για έναν ιδιωτικό υπάλληλο που λαμβάνει ετησίως 14 μισθούς το όριο του καθαρού εισοδήματος, αφού αφαιρεθεί η παρακράτηση του φόρου, είναι περίπου τα 1.720 ευρώ μηνιαίως. Οποιος λαμβάνει τον μήνα στην τσέπη πάνω από αυτό το ποσό θα διαπιστώσει αναδρομική αύξηση του συγκεκριμένου φόρου καθώς επιβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Τα κλιμάκια
Αμετάβλητοι είναι οι συντελεστές για ετήσια εισοδήματα από 12.000 ως 20.000 ευρώ (συντελεστής εισφοράς 0,7%) και από 20.001 ως 30.000 ευρώ (συντελεστής εισφοράς 1,4% επί ολόκληρου του ποσού).
Ετσι τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης βάσει του συνολικού ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής:
- Από 30.001,00 ως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.
- Από 50.001,00 ως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.
- Από 100.001,00 ως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.
- Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.
Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων
Παρατείνεται ως τις 26 Αυγούστου η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα (λήγει στις 27 Ιουλίου) και ως τις 20 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις (λήγει στις 20 Ιουλίου). Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή της ως σήμερα αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 1500, 17 Ιουλίου 2015). Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών καταβολής των τριών δόσεων του φόρου, που είναι η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Αυξήσεις τιμών
Αυξήσεις στις τιμές δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών επιφυλάσσουν από αύριο οι νέες διατάξεις για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μοσχαρίσιο κρέας, συσκευασμένα τρόφιμα, εισιτήρια μεταφοράς, ταξί, εστίαση, επισκευές και φροντιστήρια θα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23% αντί για 13%, ενώ στα ξενοδοχεία οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου.
Για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου η αλλαγή που πέρασε την τελευταία στιγμή είναι ότι τελικά από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί το ευνοϊκό ισχύον καθεστώς (έκπτωση συντελεστών 30%) ακόμη και στα ακριτικά νησιά που αρχικά είχαν εξαιρεθεί. Από 1ης Οκτωβρίου θα καταργηθούν οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ στη Μύκονο και στη Σαντορίνη ενώ είναι πιθανόν να ισχύσουν και στη Ρόδο και στην Κω. Από 1ης Ιουνίου 2016 θα καταργηθεί και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά και από 1ης Ιανουαρίου 2017 κανένα νησί του Αιγαίου δεν θα έχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς όσον αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13% αντίστοιχα, ενώ ο υπερ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει ώσπου να καταργηθεί πλήρως και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.
Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα: κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια, ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπαιδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για αναπήρους.
Προϊόντα στο 23%
Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα: ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αβγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξίδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.
Ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Υπηρεσίες που θα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23% είναι οι εξής: εισιτήρια εκδηλώσεων, τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στον συντελεστή 23%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ