Οι εικόνες που παρουσίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης η NASA είναι βέβαια εντυπωσιακές, στην πραγματικότητα όμως ελήφθησαν λίγες ώρες πριν από το ιστορικό πέρασμα από τον Πλούτωνα και προσφέρουν μάλλον χαμηλή ανάλυση. Καλύτερες εικόνες αναμένονται την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο πριν από τις 3 το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, η αποστολή New Horizons έφτασε στην κορύφωση μιας περιπέτειας εννέα ετών προσπερνώντας με μεγάλη ταχύτητα τον Πλούτωνα και τον μεγάλο του δορυφόρο Χάροντα.

Δεν είχε τρόπο να σταματήσει, και συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στη μυστηριώδη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο παγωμένων σωμάτων στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος -ο Πλούτωνας, ένας πλανήτης νάνος, είναι το μεγαλύτερο μέλος αυτής της οικογένειας.

Animation που συνδυάζει τις καλύτερες παρατηρήσεις του Πλούτωνα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πλανήτης νάνος επιτέλους αποκαλύπτεται (Πηγή: NASA)

Εικόνες και δεδομένα άρχισαν να μεταδίδονται μετά την πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, όταν το New Horizons έστρεψε την κεραία του πίσω προς τη Γη για να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.

Μετάδοση δεδομένων σε βάθος χρόνου

Θα χρειαστούν 16 ολόκληροι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάδοση όλων των πολύτιμων δεδομένων.

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η NASA δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τις καλύτερες εικόνες. Ακόμα και μετά τη λήψη τους, η οποία απαιτεί ώρες, τα δεδομένα πρέπει να υποστούν προσεκτική επεξεργασία για να μετατραπούν σε καθαρές εικόνες.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πιθανότατα η ανησυχία των ερευνητών της αποστολής ότι η άμεση δημοσιοποίηση πιο λεπτομερών εικόνων θα επέτρεπε σε ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδας να δημοσιεύσουν μελέτες πριν από την ίδια τη NASA.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η δημοσιοποίηση δεδομένων καθυστέρησε σημαντικά όταν η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έφτασε στον κομήτη 67P.

Οι μέχρι τώρα δημοσιοποιημένες εικόνες

Οι εικόνες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η NASA είναι ένα πορτρέτο του Χάροντα, το οποίο ελήφθη στις 13 Ιουλίου από απόσταση 466.000 χιλιομέτρων. Το σκάφος πέρασε αργότερα από την ελάχιστη απόσταση των 28.000 χιλιομέτρων.

Ακόμα, μια εικόνα του μικρού δορυφόρου Ύδρα, η οποία ελήφθη κατά το κοντινό πέρασμα αλλά δεν αποκαλύπτει επιφανειακά χαρακτηριστικά.

Και μια εικόνα από την επιφάνεια του Πλούτωνα στην οποία δεσπόζουν βουνά από πάγο ύψους 3,5 χιλιομέτρων. Ελήφθη περίπου μιάμιση ώρα πριν το σκάφος φτάσει στην ελάχιστη απόσταση και προσφέρει ανάλυση 1,5 χιλιομέτρου ανά εικονοστοιχείο. Οι καλύτερες εικόνες πρέπει να έχουν τριπλάσια ανάλυση.

Περισσότερες εικόνες αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζει η NASA. Νέα συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Ιουλίου. Μετά από αυτό η μετάδοση εικόνων θα σταματήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εστιαστεί το σκάφος στην αποστολή μετρήσεων πραγματικού χρόνου.