Χαλάρωση των capital controls για το εξωτερικό εμπόριο ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προκειμένου όπως αναφέρει να μη χαθεί άλλο πολύτιμο έδαφος στις ελληνικές εξαγωγές.

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των τραπεζικών διαδικασιών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών και το «ξεπάγωμα» του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, μέσω της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, αυτόματων εγκρίσεων εμβασμάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων μεταποίησης και συσκευαστικών υλικών, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις», αναφέρει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ο ΠΣΕ επικαλείται το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία πριν προχωρήσει στη χαλάρωση των διαδικασιών βίωσε μία μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% στις 2 πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων.

Τονίζει ακόμη ότι ο Αύγουστος κατά τον οποίο παραδοσιακά περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές, είναι κοντά και μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην προμήθεια της ελληνικής αγοράς με αναγκαίες πρώτες ύλες και προϊόντα, ενώ δυσχεραίνει και τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών.

Κατά την περασμένη διετία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σωρευτικά στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου.