Από τη στήλη αυτή έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά για τα λάθη και τις παραλείψεις του στο πλαίσιο των εξάμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η εκτίμηση είναι ότι τα όσα ισχυρίζεται σε πρόσφατες, μετά την παραίτηση/αποπομπή του, συνεντεύξεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να έχουν πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι διέπραξε τραγικό λάθος τοποθετώντας τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην κρισιμότερη θέση τη χειρότερη στιγμή.

Ίσως η παραδοχή του στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για να λάβει εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί την περασμένη Παρασκευή («Ουδείς αλάθητος. Και πρώτος εγώ» είπε) να συμπεριελάμβανε και τον ναρκισσιστή πρώην ΥΠ.ΟΙΚ)

Την ίδια στιγμή, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός, έστω με δική του ευθύνη, βρέθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες αντιμέτωπος με δυνάμεις πανίσχυρες που ήθελαν «να τον σταυρώσουν» όπως έγραψαν οι Financial Times. Ο κ. Τσίπρας πήρε τη συμφωνία που μπορούσε δεδομένων των συνθηκών και πλέον θα πορευθεί μέσα σε συμπληγάδες – σε μία πορεία με αβέβαιη έκβαση για τον ίδιο και τη χώρα.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε στον Πρωθυπουργό ακόμη ένα στοιχείο που αν δεν διορθωθεί θα τορπιλίσει αργά ή γρήγορα την όποια προσπάθειά του.

Πως κρίνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες το γεγονός ότι βρέθηκε σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή χωρίς σχεδόν κανέναν – πλην της Γαλλίας, η οποία για δικούς της λόγους προσέφερε στήριξη – σύμμαχο; Δεν τον απασχολεί αυτό; Κι αν ο κ. Βαρουφάκης διέλυσε όποιες συμπάθειες υπήρχαν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ισπανία με διάφορα εξυπνακίστικα σχόλια, ποιες προσπάθειες έγιναν να αμβλυνθούν οι αρνητικές θέσεις χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ή και της Γερμανίας της ίδιας;

Είναι ηλίου φαιεινότερον ότι η Αθήνα πλήρωσε σοβαρότατα το άκομψο άνοιγμα προς τη Μόσχα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης, αρκεί να συνομιλήσει με ορισμένους από τους πρέσβεις των χωρών αυτών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω των υποκλίσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον επικεφαλής της Gazprom, τα συνεχή ταξίδια στη ρωσική πρωτεύουσα, τις εξυπνάδες του Πάνου Καμμένου, αλλά, δυστυχώς, και τα σοβαρότατα λάθη του υπουργού Εξωτερικών που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να… συμβουλεύσει τον Πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις.

Το ζήτημα των κοινοτικών κυρώσεων ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, το ταξίδι στην Ουγγαρία, το παιχνίδι με τον Turkish Stream (σσ. εκεί η ευθύνη βαρύνει βεβαίως περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη και τις ακατανόητες εμμονές του), ο μη συντονισμός με τις αρμόδιες πρεσβείες μας σε πρωτεύουσες όπως η Μπρατισλάβα, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Ταλίν ή το Βίλνιους είναι μερικά μόνο από τα λάθη που ο κ. Τσίπρας είδε να ορθώνονται μπροστά του, ως σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια, την Κυριακή το βράδυ.