«Φέτος, η εκδήλωση αυτή που αποτελεί θεσμό για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τα μέλη της, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον του τόπου μας. Ελπίζουμε όλοι και ευχόμαστε ολόψυχα να υπάρξει σύντομα αίσιο τέλος στην περιπέτεια που βιώνει η πατρίδα μας και η κοινωνία μας». Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θεόδωρος Βενιάμης κατά την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των ναυτικών που τερμάτισαν το 2011 τη σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία, καθώς και η απονομή υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κκ. Ιωάννης Θεοτοκάς και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αρχηγός Λ.Σ. – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο α’ υπαρχηγός ΛΣ – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος κ. Αθαν. Χονδρονάσιος καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.
Τα βραβεία στους ναυτικούς από 3.000 ευρώ το καθένα που απένειμε ο πρόεδρος της ΕΕΕ έλαβαν από την κατηγορία αξιωματικών ο γ’ μηχανικός κ. Σταύρος Ακουμιανάκης και από την κατηγορία των πληρωμάτων ο μάγειρος κ. Δημήτριος Μπαρμπούνης.
Ο κ. Ακουμιανάκης από το Ρέθυμνο, γεννημένος το 1949, συνταξιοδοτήθηκε με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 29 έτη, 3 μήνες και 4 ημέρες και είναι όλη σε ποντοπόρα άνω των 4.500 dwt. Το μεγαλύτερο μέρος της υπηρεσίας του έχει πραγματοποιηθεί σε πλοία της εταιρείας Halcoussis Z & G. Co Ltd.
Ο κ. Μπαρμπούνης από τη Σύρο, γεννημένος το 1949, συνταξιοδοτήθηκε το 2011 με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 32 έτη, 1μήνα και 20 μέρες εκ των οποίων τα 31 έτη, 7 μήνες και 23 μέρες σε ποντοπόρα άνω των 4.500 dwt. Σχεδόν όλη η υπηρεσία του πραγματοποιήθηκε σε πλοία της εταιρείας United Shipping and Trading.
Οι υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς σχετικούς με τη ναυτιλία, απενεμήθησαν ως εξής:
Την υποτροφία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στη μνήμη του προέδρου της Αντώνη Χανδρή από 10.000 δολάρια έλαβε η κυρία Αριόλα Λιγκάταϊ. Γεννήθηκε στην Αλβανία και έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό 8,24. Έχει ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Aix Marseille στο Δίκαιο Θαλασσίων Μεταφορών.
Την υποτροφία χορηγίας της κυρίας Ειρήνης Νταϊφά στη μνήμη του πατέρα της Σταύρου έλαβε η κυρία Ελένη Μπουγιούκου. Τον Ιούλιο του 2014 έλαβε το πτυχίο της από τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με βαθμό 7,26. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Newcastle University στο Maritime Transport with Management.
Τέλος, την υποτροφία του Lloyd’s Register Foundation ύψους 10.000 στερλινών έλαβε ο κ. Γρηγόριος-Κωνσταντίνος Σερεφιάς. Τον Νοέμβριο του 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βαθμό άριστα. Έχει λάβει επαίνους και βραβεία για την υψηλή του απόδοση στη διάρκεια των σπουδών του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Maritime Operations and Management στο Πανεπιστήμιο John Moores στο Liverpool.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Θ. Βενιάμης είπε: «Εύχομαι ολόψυχα στους αγαπητούς μας ναυτικούς που βραβεύθηκαν σήμερα, υγεία και προσωπική ευτυχία κοντά στις οικογένειές τους. Θέλω να ελπίζω ότι θα κρατήσετε ζωντανές στη μνήμη σας τις θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις από την πολύχρονη σταδιοδρομία σας στο ναυτικό επάγγελμα και θα τις μεταλαμπαδεύσετε στις νεότερες γενιές των ναυτικών μας. Εύχομαι επίσης στους νέους επιστήμονες καλή επιτυχία στις σπουδές που έχετε επιλέξει και να είστε αισιόδοξοι ότι η εξειδικευμένη μόρφωση που με ζήλο επιδιώκετε να αποκτήσετε, θα σας βοηθήσει στον δύσκολο στίβο της μετέπειτα επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας και στην επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει».