Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε σήμερα Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του ελληνα Πρωθυπουργού

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά. Είμαι μαζί σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε βαθιά κατάθλιψη. Η Ελλάδα είναι σε πρωτοφανής πίεση με τις τράπεζες κλειστές… Εδώ ακούμε επιχειρήματα, άκουσον δε πάταξον δε.

Η επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστια δυσκολία να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πριν πέντε μήνες αλλά τα προγράμματα βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ανεξάρτητα από την κρίση για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστών προσπαθειών. Ο λαός έκανε μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια εξάντλησε την υπομονή του ελληνικού λαού. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών, όμως πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσης μεγάλης διάρκεια. Η πατρίδα έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Τα πέντε χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη…

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικού διεξόδου. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Πρώτος στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν ταμπού δήλωσε σχετικά με το χρέος. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, αναλάβαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας.

Οι προτάσεις για την χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.

Από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση στην εξουσία. Το πρόγραμμα δεν πρέπει μόνο να είναι ορθό, πρέπει και να μπορεί να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας τα 7,2 δισ, έχοντας υποχρέωση να πληρώνει δόσεις ύφους 17,5 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα όσα σας ανέφερα δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Εφταιξαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν τα έβαλε με το διαβόητο τρίγωνο της διαπλοκής.

Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Σήμερα ερχόμαστε να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και όχι την Ευρώπη που βύθισαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Ας μην κάνουμε την Ενωμένη Ευρώπη μια διαιρεμένη Ευρώπη.

Καλούμαστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη. Ολοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμή και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τσουκ υπογράμμισε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν τον Αλέξη Τσίπρα, πως έχουν μείνει μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας πως στην αντίθετη περίπτωση όλα τα σενάρια, «και το χειρότερο», είναι ανοικτά.

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και τότε όλοι χάνουν» είπε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και γεωπολιτικά στην Ευρώπη. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση» τόνισε ο Τουσκ.

«Καλώ όλους να προσπαθήσουν για συμφωνία, ώστε να μην ηττηθούμε όλοι» ανέφερε.

Ομιλία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Συμφωνήσαμε επί της αρχής της μετεγκατάστασης 60.000 ατόμων δήλωσε σχετικά με το μεταναστευτικό. Είναι στόχος που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν στεκόμαστε στο ύψος μας ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα, της ρήξης της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει είτε συμφωνούμε είτε όχι θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή.

Ομιλία Βέμπερ, Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ

Πολύ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ αμέσως μόλις ο ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. Ειπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε. Του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους;.Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

Ομιλία Πιτέλα, Επικεφαλής των Σοσιαλιστών

«Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit» δήλωσε ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα.

Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καλώντας ταυτόχρονα σε δάνειο-γέφυρα ώστε να καταλήξουν Αθήνα και εταίροι σε συμφωνία επί τρίτου προγράμματος, καθώς και σε συζήτηση για το χρέος.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα σημείωσε:

«Εσείς [σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ] δεν ανήκετε στην πολιτική ομάδα μου. Εγώ όμως αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit».

Ο Πιτέλα σημείωσε πως χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ευρωζώνη δεν θα είναι ίδια, τονίζοντας ότι «είμαστε εξαρχής αντίθετοι με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα και να σώσουμε την Ευρώπη» δήλωσε.

Παράλληλα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ομιλία Γκι Βερχόφστατ, Επικεφαλής Φιλελευθέρων

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι ενωμένοι. Αυτό ισχύει και για τις εκτακτες συναντήσεις. Δεν πρέπει να φοβάστε το Ευρωκοινοβούλιο κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις αν δεν συζητούμε στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Ελληνες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ελίτ δεν έκανε ότι έπρεπε.

Ποτέ δεν είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαι εξοργισμένος γιατί διολοισθένουμε προς ένα grexit με την βοήθεια των αρκοδεξιών, ακούστε τους εκεί. Δυστυχώς όμως ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το grexit. Ο μόνος δρόμος είναι να προχωρήσετε σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων σε ένα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών μέσα σε 48 ώρες.

Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις

Θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως τον επαναστάτη μεταρρυθμιστή ή ως έναν ηγέτη που βύθισε τον ελληνικό λαό. Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευτοπροφήτης.

Ομιλία Γκάμι Τσίμερ, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ας καθίσουμε από κοινού στο τραπέζι. Πρόκειται για λύσεις που πρέπει να έχουν διάρκεια. Σεβαστείτε τους ανθρώπους στην Ευρώπη, σεβαστείτε την απάντηση της Κυριακής

Ομιλία Ρεμπέκα Χαρμς, Επικεφαλής Ευρωομάδας των Πρασίνων

Στη φωτογραφία του Ελληνα που κλαίει μπροστά σε ένα ATM έχουν καταγραφεί οι λόγοι που οδήγησαν το 60% των Ελλήνων να πουν οχι στο δημοψήφισμα. Είστε από τους πιο ισχυρούς πρωθυπουργούς στην Ελλάδα και οφείλεται να οδηγήσετε τον λαό σας σε ένα μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Το ερώτημα είναι πως θα εξυγιανθεί το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Πρέπει να ζητήσετε από τους Ευρωπαίους να συμπράξουν μαζί σας. Πρέπει να βγείτε από μια λάθος πολιτική από το βάρος των χρεών. Μια λύση σωστή όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ολα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ευχομαι καλή τύχη και καλή τύχη και στην Ευρώπη.

Νάιτζελ Φαρατζ, ευρωβουλευτής

Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει. Πρέπει να καταννοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί. Ο Βορράς με τον Νότο είχαν πάντα σύγκρουση. Οσοι επικρίναμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς.

Κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Το γνωρίζεται καλά αυτό. Από το 100% του ΑΕΠ οδηγηθήκαμε στο 120% και στο 180%.

Δεν μπορείτε να έχετε την πίτα ολόκληρη και στον σκύλο χορτάτο. Αν έχετε το κουράγιο θα πρέπει να αφήσετε τον λαό εκτός ευρωζώνης, να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα τα καταφέρεετε.

Μαρί Λεπέν, Επικεφαλής Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών

Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα. Ειχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μια καταστροφή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μίλησε για ανατροπή της κυβέρνησής σας κ. Τσίπρα. Υπήρξε και η αποκάλυψη της έκθεση του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μια κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο ελληνικός λαός αντέδρασε. Απέκλεισε μια τέτοια λιττητα.

Κ. Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο.

Το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο. Δεν είναι εδώ διά παντός. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στην τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ευρώ με το έτσι θέλω. Ο λόγος είναι στους λαούς.

Ελ. Συνοδινός, Ευρωβουλευτής

Πόσο μικρός είστε κ. Σουλτς σε σχέση με το μεγαλείο ενός ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός είπε όχι. Απευθυνθείτε στην καγκελαρία για να βρείτε την απάντηση που ένας λαός δεν γονάτισε μπροστά στα 400 χρόνια υποδούλωσης.

Στην Ελλάδα ήρθαν οι εκλογές και όλα άλλαξαν. Ζούμε μια ελληνική πολιτική σαν μια υπόσχεση κάθε μέρα, αλλά χωρίς προτάσεις. Πρέπει κάτι να προσφέρετε κ. Τσίπρα. Και τι δεν έκανε ο Γιούνκερ για να προχωρήσουμε. Αυτό το λέτε αλληλεγγύη. Αξιοπιστία είναι η προϋπόθεση να λειτουργήσει όλη η υπόθεση.

Ευρωβουλευτής Σοσιαλδημοκρατών

Μιλώ εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών και όπως γνωρίζεται θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ωστόσο τι σημαίνει δίκαιη λύση για την Ελλάδα. Αξίζει πολιτική συζήτηση. Σημαντικά βήμτα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη. Η ΕΕ προσήλθε με προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία για να δούμε τι σημαίνει δίκαιη λύση. Να συμφιλιώσουμε το ευρώ με τη Δημοκρατία, είναι εφικτό αυτό.

Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής

Πείτε στην κ. Μέρκελ να εξοφλήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και αφήστε τον ελληνικό λαό. Το μνημόνιο εκτόξευσε το χρέος. Η Ελλάδα πήρε δάνεια αλλά το 40% του ελληνικου λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Δημ. Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής

Η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα είναι όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννησης. Το grexit θα προκαλέσει κόστος οικονομικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό. Πρέπει να κάνετε ότι χρειάζεται για να φύγει το grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Κ. Βέμπερ, σταματήστε να προσβάλεται την Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα όχι αποικία χρέους αλλά αξιοσέβαστο μέλος. Οχι να δραπετεύσουμε από την Ευρώπη. Πρέπει να σπάσει το προνόμιο των ολιγαρχών. Πρέπει κ. Γιούνκερ η Κομισιόν να δώσει λύση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στο πρόβλημα της Ελλάδας. Φτάνει το τένις στην πλάτη των Ελλήνων.

Ελίζα Φερέιρα, Ευρωβουλευτής

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στην Ιταλία το όχι στο δημοψήφισμα μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε την δομή του ευρωπαϊκου οικοδομήματος.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των λαών.

Ματέο Σαλβίνι, Ευρωβουλευτής

Ντρέπομαι που ορισμένοι λένε ότι εκρποσωπούν την Ευρώπη. Να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα. Είναι σημαντικό να δούμε ότι η ΕΕ λειτουργεί ως αντιευρωπαϊκό κλειδί. Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωκοινοβουλίου τάσεται απέναντι σε ένα λαό που ψήφισε όχι στις πολιτικές λιτότητες. Με απογοητεύει η ΕΕ που υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσία. Το ολο οικοδόμημα καταρρέει, ευχαριστώ του ελληνες πολίτες που αποφάσισαν να βγούνε από το κλουβί της ΕΕ.

Ευα Καιλή, Ευρωβουλευτής

Πρωθυπουργέ η διπλή εντολή που έχετε είναι μία: να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλά εντός της Ευρωζώνης. Κλείστε τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Στη μάχη κατά της λιτότητα, να μην πέσουμε από τα δόντια της ΕΚΤ στα δόντια των κερδοσκόπων της δραχμής

Αλέξη, εδώ μέσα έχουμε φίλους. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία και Ευρώπη.

Ασλεϊ Φοξ, Ευρωβουλευτής

Προτείνω συνταγμένη έξοδος από το ευρώ είναι ο μόνο δρόμος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μακάρι να μπορούσατε να ακούσετε κ. Βέμπερ και κ. Γιούνκερ τον ελληνικό λαό που ψήφισαν όχι. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη που πρωθυπουργοί ρωτούν τους πολίτες τους τι σκέφτονται. Απευθύνω έκληση, κάντε το βήμα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής

Τόσο η ΕΕ και όλα τα οργανά της με προκλητικούς εκβιασμούς υποχρεώνεται τον λαό να αποδεχθεί νέα μέτρα. Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Δεν υπάρχει λύση εντός της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος είναι της οργάνωση της πάλης για ρήξη με το κεφάλαιο

Μ. Κύρκος, Ευρωβουλευτής

Είμαστε στο τέλος του δρόμου. Το δημοψήφισμα ήταν λάθος. Κάνω έκληση ζητήστε βοήθεια από τους ευρωπαίους. Εντολή του λαού να κρατήσετε την Ελλάδα εντός ευρώ. Για πρώτη φορά θα κριθείτε οχι από τα λόγια αλλά το αποτέλεσμα των πράξεών σας.

Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα

Με τά από ομιλία πολλών ακόμα ευρωβουλευτών πήρε για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε «σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμα και αυτές με πολεμική ρητορική. Πώς εξουσιοδοτήσαμε εντός της τρόικα, να λαμβάνουν αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το Ευρωκοινοβούλιο; Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα-Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους στόχους βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης, τους οποίους σεβόμαστε.
Εχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Εχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το όχι σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανε μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο. Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Κάναμε πράγματα. Ημασταν εμείς που ανοίξαμε μετά από τρία χρόνια ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς φέραμε στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες. Αύριο θα καταθέσουμε πάλι συγκεκριμένες προτάσεις.
Σέβομαι τους νόμους της ΕΕ. Ό Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.»

Ομιλία Γιούνκερ

Μετά την δευτερολογία Τσίπρα πήρε τον λόγο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών, δεν προτάθηκαν ποτέ μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.