Αρχισε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο του δημοψηφίσματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στους ομολόγους του.

Πυρετώδεις επαφές στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τον ενημέρωσε για το τι έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O Τουσκ είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα από τον ESM.

Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

«Δεν είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων, αλλά ζήτημα ημερών» προειδοποίησε η Μέρκελ και σημείωσε ότι περιμένει να ακούσει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από την Ελλάδα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν γίνεται κάθε τρεις μήνες να συζητάει η Ευρώπη για αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι οι ξένοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι μία λύση για το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να βρεθεί και τις επόμενες ώρες.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν είναι πολύ ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο χωρίς προτάσεις.

«Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα» είπε ο Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, έκρινε πως «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

«Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δεν νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο ιρλανδός ηγέτης Έντα Κένι δήλωσε ότι απαιτείται μία συμφωνία. «Έχει έρθει η ώρα να δοθεί ελπίδα, βεβαιότητα και σταθερότητα στους πολίτες της Ελλάδας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι οποίοι (πολίτες) υποφέρουν».