«Χτύπημα εκ των έσω», με κίνδυνο να εξελιχθεί σε «Αρμαγεδδώνα», έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός, μετά την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος και την επιβολή capital controls. Αποτέλεσμα είναι ότι παρά τις περιορισμένες ακυρώσεις, η αγορά έχει παγώσει και οι νέες κρατήσεις στην κορύφωση της σεζόν έχουν σταματήσει. Στάση αναμονής κρατούν για αυτή την εβδομάδα και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, περιμένοντας το αποτέλεσμα της Κυριακής, για την εξέλιξη της περιόδου. Ηδη όμως παρατηρείται μια «ανεπίσημη» στάση πληρωμών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ταξιδιωτικοί οργανισμοί επικαλούνται το ρίσκο της προκαταβολής για υπάρχουσες ή νέες κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία, «μέχρι τη στιγμή που οι πελάτες θα μπουν στο αεροπλάνο». Ενώ, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, με τον σχεδιασμό για το 2016 να είναι σε εξέλιξη, η χώρα χάνει μερίδιο έναντι ανταγωνιστικών προορισμών κάθε ημέρα που περνάει.
Το πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας είναι σοβαρό, με επτά χώρες να έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, ενώ παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις πληρωμές, αλλά και στην οικονομική αλυσίδα, καθώς οι προμηθευτές απαιτούν εξόφληση με μετρητά και υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις σε εισαγόμενα αγαθά. Η πτώση στις κρατήσεις υπολογίζεται σε 30% – 40% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος επισήμανε ότι τα εισαγόμενα προϊόντα και ποτά που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία επαρκούν για μία εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων εισαγωγών και μπορεί να προκύψουν ελλείψεις. «Αν σύντομα δεν έχουμε ομαλοποίηση της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ανεξέλεγκτο κύμα ακυρώσεων», υπογραμμίζει σε δήλωσή της και η βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.
Η φημολογία


Το πάγωμα των κρατήσεων, αλλά και την ανησυχία για τις πληρωμές από tour operators με έδρα στην Αμερική, μετέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Από την πλευρά του το ΔΝΤ διέψευσε μέσω εκπροσώπου του, τονίζοντας ότι «φήμες ότι το Ταμείο προσπαθεί να παρακρατήσει τα χρήματα των αμερικανών τουριστικών πρακτόρων που χρωστούν σε ελληνικά ξενοδοχεία και έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι εντελώς ψευδείς». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει ότι γίνεται χρήση πιστωτικών καρτών από τους ξένους επισκέπτες στις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, με τα μεμονωμένα φαινόμενα όπου δεν γίνονται δεκτές να αντιμετωπίζονται.
Ακυρώσεις συνεδρίων


Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν δεχθεί ο συνεδριακός τουρισμός και η αγορά MICE, καθώς «όλα τα ελληνικά συνέδρια ακυρώθηκαν», εκτός από τα τραπεζικά και από το εξωτερικό «μας ρωτούν τι να κάνουν» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων κ. Παναγιώτης Ποδηματάς. Την ίδια ώρα «όλοι φοβούνται και ζητούν προκαταβολή», ενώ «δεν χτυπάει τηλέφωνο για την επόμενη εβδομάδα». «Συστήνουμε ψυχραιμία, την οποία εισπράττουμε και από τους τουρίστες, αλλά και από τους επιχειρηματίες που χειρίζονται την κατάσταση» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. Ωστόσο τονίζει ότι «εισπράττουμε ανησυχία όσων πρόκειται να έρθουν, οι οποίοι ρωτούν αν μπορούν να έρθουν χωρίς μετρητά ή αν χρειάζεται να έχουν χρήματα μαζί τους». Πολλοί τουρίστες πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, συμπληρώνει, όμως «υπάρχουν φόβοι μήπως σταματήσουν οι επιχειρηματίες να δέχονται κάρτες, γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες».
Συνεχίζονται προσφορές


Διαπιστώνει όμως «μεγάλη στασιμότητα στις κρατήσεις» και «μεμονωμένες ακυρώσεις, αλλά όχι μετρήσιμες, που προέρχονται κυρίως από μεμονωμένους επισκέπτες και όχι από γκρουπ». Από την πλευρά τους, οι tour operators «εκτελούν κανονικά τα προγράμματά τους, όμως είναι παγωμένοι» και σε αναμονή των εξελίξεων. Εν τω μεταξύ, ξενοδοχεία και tour operators έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφορές και εκπτώσεις για να συγκρατήσουν την πτώση, αφού ήδη από τον Απρίλιο καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού, με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες. «Ηδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η πτώση στις κρατήσεις είναι 8%» λέει η κυρία Σβύνου. Και προσθέτει ότι «κρατάμε αυτά τα ποσοστά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με εκπτώσεις 10% και 20%», αφού η κατάσταση είναι ασταθής και αλλάζει συνεχώς.

«Εχουμε ακυρώσεις κυρίως από διαδικτυακές κρατήσεις, όχι στα μεγάλα ξενοδοχεία»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καταγράφεται «50% μείωση στη ροή των κρατήσεων από τη Δευτέρα», η οποία ενισχύεται, παρότι είναι σε εξέλιξη εκπτώσεις, λόγω και της κάμψης από τη ρωσική αγορά. Το προηγούμενο διάστημα ο προορισμός είχε δεχθεί ένα συγκυριακό κύμα κρατήσεων, εξαιτίας της πρόσφατης ταραχής στην Τυνησία, όμως ακόμη και αυτές επηρεάστηκαν αρνητικά. «Αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 85%» λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι επικρατεί ηρεμία στους ξένους επισκέπτες, με τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα στη διάρκεια της εβδομάδας και να υπάρχει επάρκεια στα βενζινάδικα.


Ανησυχία
Σχέδια και για το χειρότερο σενάριο

Σε «ελάχιστες» ακυρώσεις με «διασπορά στη σεζόν» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, όμως «δεν υπάρχουν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο προορισμός υποστηρίζεται από τον οδικό τουρισμό αυτή την περίοδο, με πολλούς βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι αισθάνονται πιο μεγάλη ασφάλεια και έχουν καύσιμα. Ο ίδιος τονίζει ότι η Ενωση έστειλε αμέσως οδηγίες στα ξενοδοχεία-μέλη της, ενώ και ο ταξιδιωτικός οργανισμός AllTours προχώρησε αμέσως σε ενημέρωση των πελατών του. Προβληματισμός υπάρχει όμως για την τροφοδοσία των ξενοδοχείων καθώς «οι προμηθευτές ζητούν μετρητά», ενώ στη Χαλκιδική «δεν δέχονται κάρτες και για τα καύσιμα». Οι εκπτώσεις και οι προσφορές από 15% έως 20% ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχείου είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο.

«Δεν έχουμε ακυρώσεις από tour operators»
ακόμη, όμως «πάγωσαν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη, και επισημαίνει «σοβαρά προβλήματα με προμήθειες», εκτιμώντας ότι φθάνουν για επτά με δέκα μέρες ακόμη, καθώς «δεχόμαστε πληρωμές με εμβάσματα εξωτερικού ή πιστωτικές κάρτες». Η ίδια εστιάζει στο ποια στάση θα κρατήσουν οι tour operators από την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν εξάλλου ότι ακόμη και οι πιο θετικά προσκείμενοι στη χώρα ταξιδιωτικοί οργανισμοί επεξεργάζονται πλέον «σχέδια για το χειρότερο σενάριο», θέλοντας να είναι προετοιμασμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους που διαμένουν σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι πελάτες είναι ήρεμοι, με μόνη διαφορά ότι έχουν μειωθεί οι συμμετοχές σε εκδρομές εκτός ξενοδοχείου. Από την άλλη, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αποτυπώνεται η παύση των κρατήσεων στα συστήματά τους, κυρίως από τις δύο βασικές αγορές, τη γερμανική και τη βρετανική.
Συνέπειες

Αρνητική εξέλιξη είναι και το ότι η IATA, με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εβδομαδιαία εκκαθάριση των πωλήσεων των εισιτηρίων από τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία. Συνέπειες αποτυπώνονται και στην εγχώρια αγορά, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Travelplanet24 και της airtickets® η καλοκαιρινή περίοδος Ιούλιος – Σεπτέμβριος εμφανίζει μείωση έως και 50% στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των ελλήνων ταξιδιωτών. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από 1,05% που είναι το μέσο ημερήσιο ποσοστό ανήλθαν σε 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, όταν το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύθηκε στο 22%. Σύμφωνα με ίδια στοιχεία οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είχαν σημειώσει μέχρι τις 25 Ιουνίου ανοδική πορεία 10% σε σύγκριση με το 2014, αλλά η μείωση έφθασε στο 60% από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στις 27 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ